Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών της ActionAid

Συντάκτης: Flowmagazine

 Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών της ActionAidH ActionAid γιορτάζει 40 χρόνια διεθνούς δράσης και καλεί το αθηναϊκό κοινό να βιώσει μια πρωτοποριακή εμπειρία, συμμετέχοντας στο «Μπες στη θέση μου». Πόσο μεγάλη είναι μια καλύβα; Τι σημαίνει ψάχνω νερό; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή στη διπλανή ήπειρο; Βιωματική έκθεση, πέντε προβολές ντοκιμαντέρ, ομαδική έκθεση φωτογραφίας και σεμινάρια Αφρικανικού χορού, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις και να ζήσουμε για λίγο την μοναδική εμπειρία της Αφρικής.

Η βιωματική έκθεση «Μπες στη θέση μου» βασίζεται στην εμπειρία μιας ομάδας 20 Ελλήνων εθελοντών και Αναδόχων, που ταξίδεψαν στο φτωχό και απομακρυσμένο Κονγκελάι της Κένυας και έζησαν μια εβδομάδα μαζί με τους κατοίκους του. Μέσα σε 25 λεπτά, οπτικοακουστικό υλικό, βιωματικές δράσεις και αυθεντικά αντικείμενα θα μας μεταφέρουν στην πραγματικότητα των κατοίκων του αφρικανικού αυτού χωριού.

Είσοδος: 2 ευρώ (παιδιά δωρεάν). Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 9/11: 15.00-22.00 Σάββατο και Κυριακή, 10-11/11: 11.00-19.30

H εθελόντρια Σοφία Δελενίκα που ταξίδεψε στο Κoνγκελάι της Κένυας μας καλεί «Θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλους προσωπικά, σε αυτήν την πολύ σημαντική προσπάθεια της ActionAid για την αναπαράσταση του τρόπου ζωής των πολύ φτωχών κοινοτήτων του κόσμου μας. Ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, που οι αρχές και οι ανθρώπινες αξίες περνούν ουσιαστική κρίση, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Ας νιώσουμε όλοι ένα μεταξύ μας. Γιατί πολύ απλά, η αγάπη, μόνο αγάπη μπορεί να φέρει.»

 Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών της ActionAidΗ ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών» παρουσιάζει την διπλανή μας ήπειρο, όπως την αποθανάτισαν εθελοντές και υποστηρικτές της ActionAid στα ταξίδια αλληλεγγύης στις περιοχές δράσης του ελληνικού γραφείου. Οι φωτογραφίες της έκθεσης, είναι μία επιλογή από το ομώνυμο άλμπουμ που εκδίδεται με αφορμή τα 40 χρόνια διεθνούς δράσης της ActionAid, σύντομα διαθέσιμο από το ηλεκτρονικό κατάστημα της ActionAid http://eshop.actionaid.gr.

Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 9/11: 14.00-22.00 Σάββατο και Κυριακή, 10-11/11: 11.00-19.30 Είσοδος ελεύθερη.

O εθελοντής μας Αμβρόσιος Κάρδαρης που συμμετέχει στην έκθεση με φωτογραφίες από τη Ρουάντα δήλωσε σχετικά: «Οι φωτογραφίες, είναι μία προσπάθεια να αποτυπώσουμε την γοητεία και την μαγεία της Αφρικής και ταυτόχρονα της Αξιοπρέπειας που έχει ο λαός της. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ταξίδι στα βάθη της Αφρικής που πιστεύουμε να είναι η αφορμή για ένα αέναο ταξίδι στα βάθη της ψυχής.»

Επίσης, θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο και άξονα την Αφρική.

  • «The Outcasts» , με θέμα τις «μάγισσες» της Γκάνας, 11/11,17.00-18.00.
  • «Seeds of Hope» με θέμα την επιβίωση των γυναικών στη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία. 10/11, 16.00-17.00.
  • «Kuluhiro: Ελπίδα» με θέμα το εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης στην Κένυα. 9/11, 16.00-16.50.
  • «Kyekyewere» με θέμα το εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης στην Γκάνα. 9/11, 17.00-18.00.
  • «Μzungu» με θέμα το εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης στη Ρουάντα. 10/11, 12.00-12.30.

 Η Αφρική μέσα από τα μάτια των εθελοντών της ActionAidΤέλος, όσοι συμμετέχουν στο δωρεάν σεμινάριο Αφρικανικού χορού του African Culture Center STUDIO SELI KANOU την Παρασκευή 9/11 στις 14.00 και όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση χορού το Σάββατο 10/11 στα πλαίσια της Γιορτής Αναδόχων, θα πάρουν μια πλούσια γεύση της μοναδικής αφρικανικής κουλτούρας. Κρατήσεις και πληροφορίες: selikanou@yahoo.com, 6932 130 805.

Η καθηγήτρια χορού Άννα Καραμήτσου μας καλεί «Τα μαθήματα του αφρικάνικου χορού και των κρουστών καλλιεργούν την αίσθηση της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της άμιλλας μεταξύ των συμμετεχόντων, στοχεύοντας στη δημιουργική μάθηση και συνεργασία διαμέσου μιας διασκεδαστικής εμπειρίας. Μία πρωτόγονη ελευθερία και μέθεξη μέσα από την πολυρυθμία και τη δόνηση του ήχου των κρουστών, παρασύρουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι μακρινό που προκαλεί εικόνες βγαλμένες από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις φυλές καθώς και αναπαραστάσεις ζώων, πολύ ζωηρές ακόμη και αν δεν τις έχει δει ποτέ κανείς – ακόμα και αν δεν έχει ταξιδέψει εκεί ποτέ.»

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο www.actionaid.gr/events.

9-11 Νοεμβρίου, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος» (Κτίριο «Δ12»), Πειραιώς 100, Γκάζι. Είσοδος από οδό Ιάκχου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…