Η ιδιαίτερη γοητεία των Extreme sports

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα Εxtreme sports αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις συμβατικές ή καθημερινές μας δραστηριότητες και αθλήματα. Επιτυγχάνουν δύο άμεσους σκοπούς ταυτόχρονα: έκρηξη αδρεναλίνης και άσκηση! Αν πιστεύατε μέχρι τώρα ότι τα αθλήματα αυτού τους είδους δεν είναι για εσάς, ήρθε η ώρα μάλλον να αναθεωρήσετε. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και τόσα επίπεδα δυσκολίας, που σίγουρα θα βρείτε κάποιο που θα ταιριάζει και σε εσάς.

Ως Εxtreme sports κατηγοριοποιούνται εκείνα τα αθλήματα που χαρακτηρίζονται από έναν υψηλό βαθμό αίσθησης κινδύνου. Στην πραγματικότητα βέβαια, και όπως θα τονίσουμε και παρακάτω, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δεν τίθεται θέμα κινδύνου, απλά τα συγκεκριμένα αθλήματα συνήθως περιλαμβάνουν ταχύτητα, ύψος, ένα υψηλό επίπεδο σωματικής προσπάθειας και χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο εκπαιδευτή. Μπορεί να είναι ανταγωνιστικά ή μη, ομαδικά ή ατομικά.

Κάποια από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα δράσης είναι η ελεύθερη κατάδυση, η αναρρίχηση, ο αλπινισμός, η αιωροπτέριση (ελεύθερη πτώση), το mountain bike (ποδηλασία βουνού), η ορειβασία, το snowboarding, το surfing, το ράφτινγκ, το καγιάκ, το kitesurfing, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το bungee jumping, και πολλά άλλα.

Ανάλογα με τον χώρο στον οποίο πραγματοποιούνται χωρίζονται σε ορεινά, θαλάσσια αθλήματα, σε αθλήματα του αέρα και χειμερινά. Η Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους της, αλλά και της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να υποστηρίξει σχεδόν όλα τα είδη Extreme sports· Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα αυτός ο τομέας. Μάλιστα, τα Extreme sports αποτελούν και μέρος της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αφού ο τελευταίος με αυτό τον τρόπο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τον προορισμό τους μέσω μιας αξέχαστης εμπειρίας.

h-idiaiterh-gohteia-twn-extreme-sports

Η περιπέτεια είναι το πρώτο χαρακτηριστικό τους που σίγουρα έρχεται στο μυαλό όλων μας, όταν σκεφτόμαστε τα Extreme sports, αλλά δεν είναι το μόνο:

  • Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα αθλήματα δράσης περιλαμβάνουν έντονη σωματική άσκηση.Αν και το γυμναστήριο αποτελεί μια εύκολη και ασφαλή λύση για την καθημερινή σας άσκηση, το εξωτερικό περιβάλλον είναι εκείνο που θα την απογειώσει. Η επαφή με τη φύση και η χρήση της ως μέσο άσκησης χαρίζουν όχι μόνο μια ιδιαίτερη αίσθηση ολοκλήρωσης και γαλήνης στον αθλούμενο, αλλά ανεβάζουν και το επίπεδο εκγύμνασης, καθώς ο απρόβλεπτος καιρός, το ανώμαλο έδαφος και άλλες αμέτρητες μεταβλητές της φύσης απαιτούν περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.
  • Η ίδια η εμπειρία και η περιπέτεια έχουν πνευματικές και σωματικές επιδράσεις.Οι δεξιότητες που μαθαίνονται, δεν είναι χρήσιμες μόνο εκείνη την ώρα, αλλά βελτιώνουν τη γενικότερη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τις επικοινωνιακές δεξιότητες και την εμπιστοσύνη, λόγω της ομαδικότητας που καλλιεργείται. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι οι αθλούμενοι λόγω της έντονης σωματικής άσκησης που απαιτείται τις περισσότερες φορές, έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση και δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα από εκείνους που επισκέπτονται ακόμα και τακτικά τα γυμναστήριο.
  • Τα Εxtreme sports αποτελούν μια εκπληκτική ευκαιρία να βγει κανείς από τη ζώνη άνεσής του, να δοκιμάσει νέα πράγματα και μέσω αυτού να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτό-ανακάλυψης. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτού του είδους τα αθλήματα απευθύνονται μόνο σε μια συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα ή φύλο, με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και τρόπο ζωής. Αυτή η αντίληψη όμως είναι λανθασμένη και απομακρύνει τον οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει κάτι που θα μπορούσε να του αρέσει και να του ταιριάζει. Όλοι μπορούμε να δοκιμάσουμε ένα Extreme sport, ανεξαρτήτως ζωής και ενδιαφερόντων, γιατί πολύ απλά όλοι έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας.

Υπάρχουν δύο αυστηρές προϋποθέσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται, ώστε να μπορείτε να γευτείτε με ασφάλεια τα οφέλη των Extreme sports:

  1. Χρειάζεστε ειδική εκπαίδευση πριν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά τα σπορ.Οι άνθρωποι που θα σας εκπαιδεύσουν, χρειάζεται να είναι πιστοποιημένοι και να έχουν εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Πολλές φορές, οι εκπαιδευτές αυτοί θα είναι μαζί σας σε κάθε σας προσπάθεια, για να διασφαλίσουν ότι θα είστε ασφαλείς και βεβαίως για να σας καθοδηγήσουν, με στόχο να ζήσετε στο έπακρο την εμπειρία.
  2. Επίσης, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός χωρίς ελλείψεις, ώστε να πληροί όλα τα κριτήρια ασφάλειας. Τις περισσότερες φορές, ο εκπαιδευτής είναι και πάλι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει ως προς τι να προμηθευτείτε και βεβαίως πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…