Γυναίκες: Πόσα έχουν κατακτήσει αλλά και πόσα μένει να κατακτηθούν…

Συντάκτης: Flowmagazine

Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν κοιτάξουμε, σε όποια εποχή και σε όποια χρονική ιστορική στιγμή, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι σε πιο δυσμενή θέση σε σχέση με τους άνδρες. Κάνουμε μια αναδρομή με την ελπίδα κάτι να αλλάξει.

Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού το απέδειξε περίτρανα, καθώς σε αποτιμήσεις σχετικά με τα όσα ίσχυσαν στην καραντίνα φάνηκε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια ήταν πολύ πιο επιφορτισμένες με ευθύνες. Για παράδειγμα, έκαναν πολλές δουλειές στο σπίτι, μαγείρευαν κ.λπ. περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες συγκατοίκους και συγγενείς τους.

Το να είμαστε γυναίκες στη σημερινή εποχή σημαίνει ότι είμαστε πρώτα σώμα και μετά προσωπικότητα και άνθρωπος. Θα απολαμβάνουμε πάντα λιγότερο σεβασμό, δύναμη, προοπτικές. Όσο κι αν ανέβουμε τη σκάλα, θα υπάρχει πάντα ένα φίδι που θα καραδοκεί για να μας τραβήξει πάλι κάτω.


Διαβάστε Επίσης: Οι γυναίκες ως το ισχυρό φύλο(;)


Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η αλλαγή δεν είναι γραμμική. Οι γυναίκες πριν από εμάς πάλεψαν για να κερδίσουν όσα απολαμβάνουμε, από το να φοιτούμε στο πανεπιστήμιο μέχρι να ψηφίζουμε. Το να επιστρέψουμε στην αρχή δεν θα πρέπει να υπάρχει ως ενδεχόμενο.

Γυναίκες: Πόσα έχουν κατακτήσει αλλά και πόσα μένει να κατακτηθούν…

Ναι μεν…

1952: Δίνεται επιτέλους το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στην Ελλάδα. Επειδή όμως δεν «προλαβαίνουν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι», γυναίκες ψηφίζουν πρώτη φορά το 1953 σε συμπληρωματικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Το 1956 ψηφίζουν για πρώτη φορά κανονικά σε επίσημες εκλογές.

1983: Με τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου το 1983, θεσπίζεται ο πολιτικός γάμος και μαζί αλλάζει και η υποχρέωση των γυναικών να πάρουν το επίθετο του άντρα τους μετά τον γάμο.

1984: Θεσπίζονται οι ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία.

1984: Απαγορεύεται διά νόμου η απόλυση γυναίκας σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Αργότερα, το 2011, τροποποιείται ο νόμος και οι γυναίκες αποκτούν και άλλα δικαιώματα αναφορικά με τα εργασιακά τους, σε περίπτωση μητρότητας, γαλουχίας και ανατροφής των παιδιών.

1984: Διευρύνεται στον Ποινικό Κώδικα η έννοια του βιασμού.

1986: Νομιμοποιούνται οι αμβλώσεις.

2006: Ο βιασμός μεταξύ συζύγων μέσα στον γάμο χαρακτηρίζεται έγκλημα, συμπεριλαμβανόμενος στον νόμο 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

2010: Ο εργοδότης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.

2019: Ο βιασμός θεωρείται κακούργημα όταν μιλάμε για σεξουαλική πράξη χωρίς τη συναίνεση του άλλου προσώπου ακόμα και αν δεν έχει ασκηθεί βία.

2020: Τον Δεκέμβριο του 2020 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 2021 ξεκινάει το ελληνικό MeΤoo με τη δημόσια μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της.

Αλλά…

2017: Τον Νοέμβριο του 2017, πρώτη φορά αφού έχει ξεκινήσει η τήρηση αρχείων, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρατηρεί ότι το μισθολογικό κενό μεταξύ γυναικών και ανδρών αυξάνεται, με αποτέλεσμα την ανισορροπία (ανάμεσα στα δύο φύλα) όσον αφορά στον πλούτο, στη μόρφωση και στην πολιτική ενασχόληση.

2020: Με την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και την καραντίνα τον Μάρτιο του 2020, σβήνονται δεκαετίες προόδου για τις γυναίκες – σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: Στην περίοδο της πανδημίας οι γυναίκες χάνουν τις δουλειές τους με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τους άντρες, ενώ αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων στο σπίτι και της φροντίδας των παιδιών.

2021: Ο φόνος της SarahEverard τον Μάρτιο του 2021 στο Λονδίνο φέρνει για άλλη μία φορά στο προσκήνιο τοπρόβλημα της βίας απέναντι στις γυναίκες. Το 2021 όπως και το 2022 αυξάνεται δραματικά παγκοσμίως ο αριθμός των γυναικοκτονιών που γίνονται γνωστές.

2021: Τον Αύγουστο του 2021 οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν το Αφγανιστάν και ξεκινάνε μία οργανωμένη επίθεση κατά των γυναικείων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, απαγορεύουν στα κορίτσια άνω των 12 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο και αναγκάζουν τα κορίτσια να μετακινούνται μόνο με την παρουσία άντρα συνοδού.

2022: Στις 24 Ιουνίου του 2022 με μία σοκαριστική απόφαση, το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ καταργεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…