Γυμναστική στο νερό… γιατί η άσκηση αποτελεί διασκέδαση!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Έχετε κουραστεί από τη συμβατική γυμναστική; Σας ενδιαφέρουν τα αερόβια προγράμματα και η γρήγορη άσκηση, ενώ ταυτόχρονα αναζητάτε τη διασκέδαση; Τη σύγχρονη και εναλλακτική απάντηση μας δίνει η υδρογυμναστική (aqua gymnastic), ένα αποτελεσματικό είδος άσκησης στο νερό, που κερδίζει όλο και περισσότερο οπαδούς, κυρίως στο γυναικείο φύλο.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης στο νερό

Το μυστικό για τις ασκήσεις υδρογυμναστικής αποτελεί η άνωση του νερού. Μειώνοντας το πραγματικό μας βάρος κατά 90%, αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο για αεροβική άσκηση, διατηρώντας την υγεία του ανθρώπου στα ύψη. Αντίθετα από τη γυμναστική στο έδαφος, που η έντονη άσκηση μπορεί να συνεπάγεται πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, η γυμναστική στο νερό προσφέρει ευεξία, χαλάρωση και… λιγότερο κόπο! Οι αντιστάσεις του νερού είναι ικανές να διαμορφώσουν ισχυρούς μυς, να αυξήσουν την αντοχή της καρδιάς και να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους, χωρίς να παραβλέπουν το θέμα της ευλυγισίας. Παράλληλα, ο «χορός» μέσα στο νερό δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει διασκέδαση και ευχάριστη διάθεση…

Τα είδη της άσκησης στο νερό

Aqua Aerobic

Με λιγότερη κούραση και περισσότερα αποτελέσματα στο σώμα μας, το aqua aerobic γυμνάζει γραμμικά τις περιοχές του σώματος. Μέσα από τη χρησιμοποίηση ειδικών αξεσουάρ, όπως βαράκια και λάστιχα, προωθείται η ενδυνάμωση των μυών και η γενικότερη άσκηση όλου του σώματος. Παράλληλα, οι κοιλιακοί γυμνάζονται διαρκώς αφού εκεί ελέγχεται η ισορροπία του ασκούμενου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Διαρκεί από 20-40 λεπτά.

Aqua Yoga

Απευθύνεται σε όσους αγαπούν το συνδυασμό της yoga με το νερό και σε όσους δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν στο έδαφος λόγω τραυματισμών ή προβλημάτων υγείας . Με μεγαλύτερη ευκολία λόγω της άνωσης του νερού, η aqua yoga διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ασκήσεις διαφόρων επιπέδων και asanes (στάσεις) που καλύπτουν τα 45 λεπτά μιας κλασικής προπόνησης. Η εναλλακτική γυμναστική της aqua yoga πλάθει ένα δυνατό σώμα και βοηθάει στην ισορροπία της ψυχής μας.

Aqua Pilates

Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής που ελέγχει την αναπνοή, τη συνεχόμενη κίνηση και τη χαλάρωση. Με γρήγορες ασκήσεις, που βοηθούν στην καλύτερη ισορροπία του σώματος και στη σωστή αναπνοή, το aqua pilates προωθεί την ευεξία και την άσκηση της μέσης, της κοιλιάς και των γλουτών. Είτε με τη χρήση ειδικών οργάνων είτε με τη συνεχή κίνηση του σώματος, αποτελεί το «φάρμακο» ακόμα και για όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Aqua Bike

Τα ποδήλατα νερού θεωρούνται ως το πιο γνωστό μέσο άθλησης και διασκέδασης. Χωρίς επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και στα οστά, διαρκεί από 10 έως 35 λεπτά και συμβάλλει στην διατήρηση του φυσιολογικού μεταβολισμού, στην απώλεια βάρους και στη δυνατή γύμναση.

Σε ποιους απευθύνεται η υδρογυμναστική

Όλες οι κατηγορίες ατόμων μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προγράμματα υδρογυμναστικής, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας. Επαγγελματίες αθλητές, άτομα που διαθέτουν παθολογικά και μυϊκά προβλήματα, ενώ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την υγεία τους, και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μπορούν να συμμετέχουν άφοβα στη δραστηριότητα. Επίσης αυτά τα προγράμματα είναι ιδανικά για έγκυες γυναίκες, καθώς συμβάλλει θετικά στην υγεία του βρέφους, ενώ παράλληλα τις ψυχαγωγεί, λόγω της απελευθέρωσης των «ορμονών» καλής διάθεσης.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.