Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Όλοι γνωρίζουμε για τον Δαρβίνο, για τον Νεύτωνα, για τον Φόρντ και για τον Χόκινγκ. Πόσοι να γνωρίζουν άραγε για την Kathrine Switzer ή για την Sofia Ionescu-ogrezeanu; Σε μία εποχή «απόλυτης ισότητας» τα ονόματα των ανδρών που συνέβαλαν στην δημιουργία του σύγχρονου κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα, συνεχίζουν να ακούγονται πολύ ηχηρότερα από αυτά των γυναικών, για τις οποίες ίσως και να μην έχουμε καμία πληροφορία.

Υπάρχουν και υπήρχαν γυναίκες αστροφυσικοί, μαθηματικοί και επιστήμονες, γυναίκες πρωτοπόροι ή απλά γυναίκες που δεν φοβήθηκαν να προασπίσουν την ιδεολογία και τα δικαιώματά τους, γυναίκες δίχως τις οποίες η πραγματικότητα να απείχε ή και να ήταν πλήρως διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα. Αυτές είναι μερικές από τις γυναίκες που βοήθησαν να αλλάξει ο κόσμος.

 1. Marie Curie Was: Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Μαζί με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα που προκαλεί η ραδιενέργεια. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία.

 1. Valentina Tereshkova: Η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Κατάφερε να επιλεχθεί, ανάμεσα σε περισσότερες από 400 υποψήφιες, ως η καταλληλότερη για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση.

 1. Bertha Von Suttner: Λογοτέχνης, ειρηνίστρια, και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ. Αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του ειρηνιστικού κινήματος με τη δημοσίευση του βιβλίου της με τίτλο Die Waffen nieder! το 1889 και με την ίδρυση ειρηνιστικής οργάνωσης το 1891. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στην οποία δόθηκε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 1. Margaret Heafield: Μηχανικός υπολογιστών, τεχνικός συστημάτων και ιδιοκτήτρια επιχείρησης. Εκτός των άλλων ήταν και επικεφαλής του προγραμματισμού για την αποστολή της NASA στο διάστημα του Απόλλων. Στις 22 Νοεμβρίου του 2016  βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ειρήνης από τον Πρόεδρο της Αμερικής, Μπαρακ Ομπάμα.

 1. Sirimavo Bandaranaike: Πρωθυπουργός της Κεϋλάνης. Όχι μόνο υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, αλλά προχώρησε και σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν όλους τους τομείς της ζωής στη χώρα της. Μετά τον θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την πρωθυπουργία στη θέση του και για πρώτη φορά ένας ολόκληρος λαός εμπιστεύτηκε την τύχη του στα χέρια μιας γυναίκας.

 1. Sofia Ionescu-ogrezeanu: Ρουμανή νευροχειρούργος. Θεωρούνταν απ’ τις πρώτες γυναίκες νευροχειρουργούς και βοήθησε στην εξέλιξη της επιστήμης στην Ρουμανία, με την δημιουργία της «Χρυσής Ομάδας».

 1. Annie Lumpkins: Ακτιβίστρια και υπερασπίστρια της ελευθερίας την δεκαετία του 60’. Ταξίδεψε στον Νότο, με κίνδυνο την σωματική της ακεραιότητα, ώστε να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την φυλετική ισότητα. Μία μαύρη γυναίκα σε μία εποχή άκρως συντηρητική, παρ’ όλα αυτά υπήρξε πλήρως αποφασισμένη και αποτελεί πραγματικό υπόδειγμα γυναίκας.

 1. Amelia Earhart: Πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης για το κατόρθωμά της να διασχίσει μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το δικό της σθένος οδήγησε στην δημιουργία οργάνωσης για γυναίκες πιλότους, με όνομα The Ninety – Nines. Δυστυχώς, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 2 Ιουλίου 1937.

 1. Malala Yousafzai: Πακιστανή, νεαρή κοπέλα που αγωνίζεται για το δικαίωμα τον κοριτσιών της χώρας της στην εκπαίδευση. Ξεκίνησε την προσωπική της επανάσταση σε ηλικία 11 ετών, γράφοντας σε μπλογκ. Εξέφρασε την αντίθεσή της στην τακτική των Ταλιμπάν να απαγορεύουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και σταδιακά απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε και το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

 1. Taramon Bibi: Αγωνίστρια κατά τη διάρκεια του Πολέμου Απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους και στη χώρα της θεωρείται ηρωίδα. Υπερασπιζόμενη τα ιδανικά της και το όνειρό της για έναν ελεύθερο κόσμο, βρέθηκε από το μαγειρείο του στρατοπέδου στο πεδίο της μάχης.

 1. Eliza Leonida Zamfirescu: Χημικός μηχανικός, ερευνήτρια, ακαδημαϊκός και μαχητική ειρηνίστρια. Έζησε στη Ρουμανία στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτέλεσε την πρώτη εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου που πήρε πτυχίο μηχανικού στην πατρίδα της, αλλά και την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ένωση Ρουμάνων Μηχανικών.

 1. Σταμάτα Ρεβίθη: Ελληνίδα δρομέας και μαραθωνοδρόμος. Αποφάσισε να τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όπου απαγορευόταν να συμμετάσχουν γυναίκες. Αφού εξασφάλισε η Σταματία την επίσημη, γραπτή βεβαίωση κρατικών παραγόντων για τη συμμετοχή της στον αγώνα, κάλυψε  την τότε  μαραθώνια διαδρομή των 40 χιλιομέτρων, σε χρόνο 5 ωρών και 30 λεπτών. Εκεί τη σταμάτησε η χωροφυλακή και της απαγόρευσε την  είσοδο στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον επίσημο τερματισμό της, ωστόσο εκείνη ζήτησε την γραπτή πιστοποίηση του χρόνου τερματισμού της.

 1. Komako Kimura: Ιάπωνας σουφραζέτα, ηθοποιός, χορεύτρια και αρχισυντάκτρια περιοδικού πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέλασε στη Νέα Υόρκη υπερασπίζοντας το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίσουν στις 27 Οκτωβρίου του 1917.

 1. Annette Kellerman: Αθλήτρια της κολύμβησης, ηθοποιός του “βαριετέ” και του σινεμά, χορεύτρια μπαλέτου, σχεδιάστρια μόδας και συγγραφέας από την Αυστραλία. Υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες παγκοσμίως που τόλμησαν να εμφανιστούν σε παραλία φορώντας ολόσωμο μαγιό, μια εποχή που τα ήθη ήταν πολύ αυστηρά σχετικά με τα γυναικεία πρότυπα σεμνότητας. Το παράδειγμά της ενέπνευσε πολλές γυναίκες να τη μιμηθούν και να καταρρίψουν ορισμένα στερεότυπα. Φυσικά, η αστυνομία την συνέλαβε για απρέπεια.

 1. Kathrine Switzer: Αμερικανίδα μαραθωνοδρόμος και συγγραφέας. Το 1867 έγινε η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον μαραθώνιο της Βοστώνης, ως επίσημα εγγεγραμμένη συμμετέχοντας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο διοργανωτής προσπάθησε να την απομακρύνει από τον χώρο. Παρά τις προσπάθειές του, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον αγώνα.

Όλες τους γυναίκες που έζησαν σε σχετική αφάνεια, αλλά παρέμειναν αφοσιωμένες στον στόχο τους. Άλλες υποστήριξαν έναν σκοπό, μία ιδεολογία και άλλες μία έρευνα, όλες τους κατόρθωσαν να καταρρίψουν καλά κρατούμενα στερεότυπα και συνέβαλαν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, στην διαμόρφωση του σημερινού κόσμου.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr