Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι διαφορετική από την ανδρική

Συντάκτης: Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι διαφορετική και περισσότερο περίπλοκη απ’ ότι η ανδρική. Επίσης συνδέεται περισσότερο με την ψυχολογία και λιγότερο με τη βιολογική ορμή. Διαφέρει περισσότερο από γυναίκα σε γυναίκα, εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού και την αυτεκτίμηση της γυναίκας. Η διαφορετικότητα αυτή εξηγείται και βιολογικά αφού, για παράδειγμα, ο γυναικείος οργασμός δεν είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγική διαδικασία, σε αντίθεση με τον ανδρικό (όχι όλες, αλλά τις περισσότερες φορές ο ανδρικός οργασμός συμβαίνει ταυτόχρονα με την εκσπερμάτιση).

Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μύθοι που αφορούν τη γυναικεία σεξουαλικότητα και ο μεγαλύτερος είναι ότι “η ικανοποίηση της γυναίκας εξαρτάται από τις ικανότητες του άνδρα”. Αυτός ο μύθος έχει πολλές συνέπειες στη σεξουαλική ικανοποίηση και των δύο φύλων, αφού έτσι ουσιαστικά ανατίθεται η “επιτυχία” της σεξουαλικής πράξης στον άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο επεξεργασμένη και ώριμη είναι μία γυναίκα ως προς τη σεξουαλικότητά της, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μία ικανοποιητική ερωτική ζωή.

Τι ορίζεται όμως ως “ώριμη” σεξουαλικότητα; Το σημαντικότερο είναι η γυναίκα να έχει μία θετική αυτοεικόνα, να αξιολογεί δηλαδή θετικά τον εαυτό της σε γενικές γραμμές. Αυτό έχει να κάνει με τον συνδυασμό της εξωτερικής της εικόνας και της προσωπικότητάς της. Αν για παράδειγμα μία γυναίκα θεωρεί ότι είναι μόνο εξωτερικά ελκυστική, είναι πιθανότερο ν’ αξιολογήσει και ανάλογα τα κίνητα του ανθρώπου που θέλει να εμπλακεί σε προσωπική σχέση μαζί της.

Άλλος ένας σημαντικός μύθος που αφορά τη γυναικεία σεξουαλικότητα είναι ότι οι γυναίκες είναι πιθανότερο να χάσουν τη σεξουαλική τους επιθυμία σε μακροχρόνια σχέση. Και σ’ αυτόν το μύθο η αλήθεια έχει να κάνει με τη διαφορετικότητα ανδρών και γυναικών. Ο άνδρας είναι πιο πιθανό να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα εξαιτίας εξωτερικών ερεθισμάτων, μίας ωραίας εικόνας δηλαδή. Η γυναίκα εμπλέκεται σε σεξουαλική δραστηριότητα και με άλλο τρόπο. Είναι πιθανό να κινητοποιηθεί δηλαδή αφού ο σύντροφός της την “έχει προσκαλέσει” και όσο καλύτερο και ασφαλέστερο είναι το κλίμα της σχέσης, τόσο πιο πιθανό είναι ν’ ανταποκριθεί.

Φαίνεται δηλαδή ότι η σεξουαλική διέγερση της γυναίκας είναι πιθανό να συμβεί αφού έχει εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα με το σύντροφό της. Αυτό κακώς πολλές φορές ερμηνεύεται ως “χαμηλή σεξουαλική επιθυμία”, αφού στην ουσία αφορά τον τρόπο που λειτουργεί η γυναικεία σεξουαλικότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να διαχωριστεί αυτό από την πραγματική δυσκολία της χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Μεσσαριτάκη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.