Γυναίκα και αλκοόλ

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Γυναίκα και αλκοόλΟι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στις επιδράσεις του αλκοόλ, ακόμη και μετά την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων. Η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως σε ασθένειες του ήπατος, βλάβη του εγκεφάλου, του μαστού και του καρκίνου. Οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να ανακάμψουν από την εξάρτηση από το αλκοόλ, αλλά έχουν περισσότερες δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Κίνδυνοι

Οι γυναίκες πολλών και διαφορετικών πολιτισμών πίνουν αλκοόλ για διάφορους λόγους, όπως για να γιορτάσουν μια ειδική περίσταση, να γίνουν πιο κοινωνικές ή απλά να χαλαρώσουν με την οικογένεια και τους φίλους. Ενώ πολλές είναι σε θέση να πίνουν με υπευθυνότητα, το αλκοόλ ενέχει κινδύνους.

Οι γυναίκες τείνουν να αναπτύξουν ασθένειες νωρίτερα από ό, τι οι άνδρες, και μετά την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων. Είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες ή για να αντιμετωπίσουν συναισθηματικές δυσκολίες.

Οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και άλλων τραυματικών βλαβών, όπως καρκίνος, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτοκτονία.

Συνέπειες για την υγεία

Γυναίκα και αλκοόλΗπατική νόσος. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ηπατική νόσο, όπως ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος), και είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κίρρωση του ήπατος (μια χρόνια ασθένεια που καταστρέφει σταδιακά την ικανότητα του ήπατος για να βοηθήσει στην πέψη και την αποτοξίνωση).

Εγκεφαλική βλάβη. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, όπως απώλεια της νοητικής λειτουργίας και μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου ή που πίνουν με μέτρο, οι γυναίκες που πίνουν πολύ έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για:

 • Οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών)
 • Πτώσεις και κατάγματα του ισχίου
 • Πρόωρη εμμηνόπαυση
 • Υπογονιμότητα και αποβολές
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
 • Αλκοόλ και καρκίνο του μαστού

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ημέρα αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στη διάρκεια μιας ζωής κατά περίπου 10%.

Η ποσότητα που μια γυναίκα μπορεί να πιει εξαρτάται από:

 • Το βάρος και την υγεία της
 • Το προσωπικό γενετικό υλικό και το οικογενειακό ιστορικό
 • Την ηλικία της

Η σεξουαλική και σωματική κακοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο

Γυναίκα και αλκοόλΤα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προδιαθέτουν τους άνδρες και τις γυναίκες στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά στην ενήλικη ζωή. Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν πέσει θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, πλήττονται δυσανάλογα. Η έρευνα δείχνει ότι:

 • Οι γυναίκες που έχουν υποστεί φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να πίνουν, να έχουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ ή να εθίζονται σε αυτό.
 • Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ίδια συμπεριφορά.

Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σωματικές και ψυχικές γενετικές ανωμαλίες, και είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία νοητικής υστέρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Κατά την ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος του εμβρύου, το αλκοόλ διασπάται πολύ πιο αργά από ό, τι σε ένα ενήλικο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του εμβρύου μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οποιοδήποτε είδος του αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα μπορεί να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Οι γιατροί και οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας συστήνουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κίνδυνοι στους απογόνους

 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Ανωμαλίες στο πρόσωπο
 • Προβλήματα στον ύπνο και το φαγητό
 • Ανάπτυξη μαθησιακών δυσκολιών
 • Προβλήματα συμπεριφοράς
 • Χρειάζονται ειδική εκπαίδευση
 • Χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα μέσα από ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…