Γυμναστική στη θάλασσα

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Αν είστε από αυτούς που τα γυμναστήρια τους γεμίζουν πλήξη, το καλοκαίρι έχετε στη διάθεσή σας ένα μεγάλο γυμναστήριο και αυτό είναι η θάλασσα. Η άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να αναζωογονήσει τη διάθεσή σας για γυμναστική και συγχρόνως να σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε τα μοναδικά οφέλη για την υγεία που αυτή σας προσφέρει.

Η υποβρύχια άσκηση αυξάνει την καρδιακή αντοχή, βοηθά στην καύση του λίπους, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, χωρίς να ανεβάζει τους παλμούς, και συμβάλλει στην αποκατάσταση τραυμάτων που επιμένουν. Και το σημαντικότερο, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την άσκηση μέσα στη θάλασσα, ανεξαρτήτως της ηλικίας ή της ευλυγισίας τους. Οι ασκήσεις που σας προτείνουμε είναι απλές και μπορεί να σας δώσουν ιδέες για άλλες, δικές σας.

Τρέξιμο στα ρηχά

Μπείτε στο νερό μέχρι λίγο πάνω από τα γόνατα και προσπαθήστε να τρέξετε. Η αντίσταση που θα βρείτε, στην προσπάθειά σας να βγάλετε τα πόδια σας από το νερό, είναι αρκετά καλή γυμναστική.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Τρέξτε με ένταση 60% με 80% της μέγιστης αντοχής σας για 10 μέτρα. Σταματήστε για ένα λεπτό και επαναλάβετε τέσσερις φορές.

Κολύμπι με γροθιές

Κολυμπήστε ελεύθερα, όπως συνήθως, απλώς κρατάτε τις παλάμες σφιγμένες σε γροθιά.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Ξεκινήστε καλύπτωντας μία απόσταση 10-12 μέτρων στο 70% με 85% της μέγιστης αντοχής σας, σταματήστε για ένα λεπτό, προκειμένου να ξεκουραστείτε και επαναλάβετε έξι φορές.

Αναπηδήστε

Μπείτε στο νερό μέχρι τη μέση και κάντε μια βύθιση 3/4. Μετά πηδήξτε με το ένα πόδι όσο πιο ψηλά μπορείτε.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Ξεκουραστείτε για δέκα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Ξεκουραστείτε για 10 δευτερόλεπτα και μετά πηδήξτε και με τα δύο πόδια. Επαναλάβετε τον κύκλο 8-10 φορές.

Ένα μεγάλο σπλας

Με τα χέρια ενωμένα (ή κρατώντας ένα φουσκωτό μαξιλάρι ή μια μπάλα), κολυμπήστε χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια, χτυπώντας τα με δύναμη ώστε να κάνουν αφρό.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Κολυμπήστε στο 90% της μέγιστης αντοχής σας για 20 δευτερόλεπτα, ξεκουραστείτε για δέκα δευτερόλεπτα και επαναλάβετε για περίπου τέσσερα λεπτά.

Το σώμα ως στρώμα

Μπείτε στη θάλασσα σε ένα βάθος ώστε να μην πατάτε στο βυθό (μπορεί να είναι λίγα εκατοστά πάνω από το ύψος σας). Προσπαθείστε να επιπλεύσετε ξαπλωμένοι, αρκεί να προσέχετε να μη βυθίζετε ποτέ το στέρνο σας.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Μείνετε στη θέση για τουλάχιστον 1 λεπτό και μέγιστο 5 λεπτά. Ξεκουραστείτε για ένα λεπτό και επαναλάβετε πέντε φορές.

Υποβρύχιο τζόκινγκ

Μπείτε στο νερό μέχρι το στήθος και κινείστε τα πόδια σαν να κάνετε επιτόπιο τζόκινγκ, σηκώνοντας τα γόνατα όσο πιο ψηλά μπορείτε.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Τρέξτε έντονα για 30-60 δευτερόλεπτα, πάρτε ανάσα και επαναλάβετε για 10 φορές.

Μπαλέτο στο νερό

Μπείτε στο νερό μέχρι πάνω από τη μέση. Καθίστε στη στάση πλιε του μπαλέτου και πηδήξτε όσο πιο ψηλά μπορείτε, φροντίζοντας να επανέλθετε στην ίδια στάση κατά την προσγείωση. Όσο πιο βαθιά είστε, τόσο δυσκολότερη γίνεται η άσκηση.

ΟΔΗΓΙΕΣ: Επαναλάβετε για δέκα φορές, με λίγα δευτερόλεπτα ενδιάμεσα, για να σιγουρευτείτε ότι δεν χάνετε την ισορροπία σας.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…