GuestToGuest: Ταξίδεψε εύκολα και οικονομικά ανταλλάσσοντας πόντους!

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Μπορεί η ιδέα του να ταξιδέψεις όλο τον κόσμο να είναι πάντα ελκυστική και για κάποιους να αποτελεί όνειρο ζωής, δυστυχώς όμως επειδή τα τελευταία χρόνια οι διακοπές κατατάσσονται στη λίστα με τις πολυτελείς απολαύσεις, πολλοί ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς – και λίγο έξω από τα συνηθισμένα – τρόπους για να ταξιδέψουν εύκολα και οικονομικά. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η τεχνολογία, αφού τώρα πια είναι εξαιρετικά εύκολη και ξεκούραστη η αγορά εισιτηρίων και η επιλογή διαμονής. Ωστόσο, η κλασσική μορφή τουρισμού δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλέον αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο και να ζήσουν, έστω και για λίγες μέρες, σαν ντόπιοι. Με αυτά τα καινούργια δεδομένα, η αγορά προσφέρει πλέον όλο και περισσότερους διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες που στόχο έχουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύαμε μέχρι σήμερα.

Μία από αυτές είναι η γαλλική εταιρεία GuestToGuest, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από τους CharlesEdouard Girard και Emmanuel Arnaud. Κι ενώ το GuestToGuest μπορεί να μοιάζει με πολλές άλλες τέτοιου είδους πλατφόρμες, διαφέρει στο γεγονός ότι είναι μία υπηρεσία ανταλλαγής σπιτιών όπου πληρώνεις τη διαμονή σου με πόντους. Το concept έχεις ως εξής: μπορείς να μείνεις δωρεάν σε όλο τον κόσμο, αποταμιεύοντας χρήματα και παράλληλα κάνοντας τα ταξίδια που ονειρεύτηκες. Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει μία αυθεντική εμπειρία διαμονής δίνοντας σου την ευκαιρία να ανακαλύψεις την κουλτούρα του οικοδεσπότη σου, ενώ μετά μπορείς να τον φιλοξενήσεις κι εσύ ο ίδιος.

Η ανταλλαγή γίνεται μέσα από ένα απλό σύστημα πόντων (GuestPoints). Όταν φιλοξενείς κάποιον στο σπίτι σου μαζεύεις πόντους, ενώ όταν επιλέγεις να μείνεις αλλού ξοδεύεις πόντους. Η επιλογή του σπιτιού που θα μείνεις είναι εντελώς δωρεάν και δε χρειάζεται να καταβάλεις κάποιο χρηματικό ποσό για να ξεκινήσεις ως οικοδεσπότης, ούτε για να αγοράσεις GuestPoints. Απλά βάζεις το σπίτι σου στη λίστα και ξεκινάς να φιλοξενείς – μάλιστα η εγγραφή σου εξασφαλίζει 500 πόντους για να κάνεις το πρώτο σου ταξίδι και να φιλοξενήσεις μόλις είσαι έτοιμος. Τα είδη της ανταλλαγής είναι δύο: αμοιβαία και μη αμοιβαία ανταλλαγή. Στην αμοιβαία ανταλλαγή μπορείς να μείνεις στο σπίτι που θα επιλέξεις και μετά να φιλοξενήσεις εσύ τον οικοδεσπότη σου. Μπορείς επίσης να ανταλλάξεις το σπίτι σου σε διαφορετικό χρονικό διάστημα με διαφορετική διάρκεια. Στη μη αμοιβαία ανταλλαγή τα GuestPoints σου επιτρέπουν να φιλοξενήσεις κάποιον και να επιλέξεις να μείνεις κάπου άλλου, ξοδεύοντάς τα. Ο οικοδεσπότης σου θα κερδίσει επίσης πόντους από τη φιλοξενία και με αυτούς θα μπορέσει να ταξιδέψει οπουδήποτε.

Το GuestToGuest είναι ασφαλές, αφού παρέχει ασφάλεια και κάλυψη τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους φιλοξενούμενους. Κάθε οικοδεσπότης μπορεί να καθορίσει ένα ποσό για τυχόν ζημιές ή καταστροφές που μπορεί να γίνουν κατά η διάρκεια μιας ανταλλαγής. Ο φιλοξενούμενος καταθέτει αυτά τα χρήματα τα οποία του επιστρέφονται στο τέλος της διαμονής. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα ασφάλειας που καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση ακύρωσης ή καταστροφής του σπιτιού η οποία ορίζεται πάλι από τον οικοδεσπότη ενώ ο φιλοξενούμενος διαλέγει μία από τις πέντε επιλογές. Κάθε φιλοξενούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ταξιδιωτική ασφάλεια (24/7 προσωπική, υλική ή χρηματική ενίσχυση σε περίπτωση ατυχήματος ή αρρώστιας κατά τη διάρκεια της διαμονής). Η ασφάλεια καλύπτει τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και την επιστροφή του φιλοξενούμενου στο σπίτι του, ενώ μπορεί να δοθεί και αποζημίωση ανάλογα με το κόστος.

Η πλατφόρμα προσφέρει επίσης αξιοπιστία και ασφάλεια στα μέλη της μέσα από την υπηρεσία επαλήθευσης ταυτοτήτων και διευθύνσεων. Αφού ελεγχθούν τα στοιχεία, κάθε επαληθευμένο μέλος αποκτά ένα πράσινο σύμβολο δίπλα στο προφίλ του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται το προφίλ στην κορυφή των αναζητήσεων και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες ανταλλαγών.

Διαδικασία ανταλλαγής

  • Φιλοξενούμενος: Εγγραφή, καταχώριση σπιτιού και διαθεσιμότητα (500 πόντοι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας).
  • Φιλοξενούμενος: Επιλογή διαμονής, επικοινωνία με τον οικοδεσπότη και συζήτηση για το είδος της ανταλλαγής (αμοιβαία ή μη αμοιβαία).
  • Φιλοξενούμενος: Διευκρίνιση σημαντικών λεπτομερειών, όπως για τον αριθμό των επισκεπτών και τις ημερομηνίες παραμονής (στην αμοιβαία ανταλλαγή οι λεπτομέρειες διευκρινίζονται και από τις δύο πλευρές).
  • Οικοδεσπότης: Καθορισμός GuestPoints ανά βραδιά, κόστος κατάθεσης και ασφάλεια (αν έχει οριστεί ως επιλογή).
  • Οικοδεσπότης: Προέγκριση ανταλλαγής (στην αμοιβαία ανταλλαγή απαιτείται προέγκριση και από τις δύο πλευρές).
  • Φιλοξενούμενος: Διευκρίνιση επιλογών ασφάλειας (επιλογή ασφάλειας αν έχει οριστεί από τον οικοδεσπότη και ταξιδιωτικής ασφάλειας).
  • Φιλοξενούμενος: Ολοκλήρωση ανταλλαγής (στη μη αμοιβαία ανταλλαγή ο φιλοξενούμενος ολοκληρώνει τη διαδικασία πατώντας “Finalize”). Τα GuestPoints μεταφέρονται αυτόματα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με το GuestToGuest ταξιδεύεις οικονομικά και νόμιμα – αφού δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή – και κάνεις φίλους σε όλο τον κόσμο. Η πλατφόρμα μετρά περίπου 400.000 σπίτια σε 180 χώρες και φιλοδοξεί να επεκταθεί και στην Ελλάδα. Ήδη περίπου 500 άτομα στη χώρα μας χρησιμοποιούν το GuestToGuest και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…