Γρήγορες συμβουλές: Πώς να επιλέξω βιολογικά προϊόντα;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Βιάζεσαι να φας; Τρως ό, τι βρεις μπροστά σου; Περίμενε… Επίλεξε σωστά!

Υπάρχουν εκείνοι που βιάζονται να φάνε κατά την ώρα εργασίας τους και δεν επιλέγουν υγιεινές τροφές με αποτέλεσμα να βλάπτουν την υγεία τους. Ολοένα όμως και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για τα χημικά στα τρόφιμα. Γι’ αυτό στρέφονται προς τα βιολογικά ή σε τρόφιμα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, ορμόνες και αντιβιοτικά. Χρησιμοποιήστε κατά γράμμα τις παρακάτω συμβουλές για μία ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε τις ετικέτες

  • Για να είστε σίγουροι ότι τα τρόφιμα που αγοράζετε είναι χωρίς χημικές ουσίες, αναζητήστε το εθνικό σήμα αναγνώρισης πιστοποιημένων προϊόντων βιολογικής γεωργίας (BIO/AGRO) και τον κωδικό έγκρισης του ιδιωτικού Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης. Αυτά λοιπόν τα τρόφιμα δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, ορμόνες, φάρμακα ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).
  • Αν η ετικέτα έχει τη σφραγίδα και λέει “100% οργανικό” όλα τα συστατικά είναι βιολογικά. Εάν το προϊόν φέρει μόνο τη σφραγίδα και τη λέξη “βιολογικό”, το 95% των συστατικών του προϊόντος είναι βιολογικά.
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Αν η ετικέτα περιέχει σογιέλαιο, έλαιο canola, άλευρι σόγιας, σιρόπι καλαμποκιού, καλαμποκάλευρο, άμυλο αραβοσίτου, σακχαρόζη, λεκιθίνη σόγιας ή φυτικές πρωτεΐνες, το προϊόν πιθανότατα περιέχει ΓΤΟ.

Αν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα, αναζητήστε:

  • Για κρέας και πουλερικά με την ένδειξη “Δεν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά”. Ετικέτες όπως “Όχι αντιβιοτικά” ή “Μεγαλωμένα χωρίς αντιβιοτικά” μπορεί να είναι ακριβείς, αλλά δεν έχουν ελεγχθεί.
  • Για γάλα με ετικέτα “rBGH-free” ή “rBST-free.” Αυτή είναι η υπόσχεση του παραγωγού ότι το γάλα δεν περιέχει αυτές τις τεχνητές ορμόνες.
  • Για τρόφιμα με την ένδειξη “No GMOs” (χωρίς ΓΤΟ).

Ένας έμπειρος αγοραστής

Μέχρι πρότινος τα βιολογικά τρόφιμα ήταν δυσεύρετα και πανάκριβα, και γι’ αυτό ακριβώς λίγοι καταναλωτές μπορούσαν να τα έχουν στο νοικοκυριό τους. Σήμερα, όμως, παράγονται και εισάγονται σε μαζικότερη κλίμακα, τα βρίσκεις σχεδόν παντού, σε τιμές πλέον προσιτές για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορείς να έχεις στο μυαλό σου και τις εξής χρήσιμες πληροφορίες:

  • Προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων: ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, φράουλες, βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, σέλινο, πιπεριές, πράσινα φασόλια, αγγούρια, πατάτες, και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο.
  • Αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους, όταν είναι άφθονα και φθηνότερα.
  • Επισκεφθείτε τις αγορές αγροτών και μιλήστε με τους καλλιεργητές. Πολλές μικρές φάρμες και αγροκτήματα χρησιμοποιούν βιολογικές μεθόδους, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την πιστοποίηση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…