Γρίφος: Χειραψίες

Συντάκτης: Flowmagazine

ΧειραψίεςΠέντε ζευγάρια συναντιούνται για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Πριν καθίσουν να φάνε γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις γιατί κάποιοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Όσοι δεν γνωρίζονταν ανταλλάσσουν μια χειραψία. Φυσικά τα αντρόγυνα δεν ανταλλάσσουν χειραψία γιατί γνωρίζονται μεταξύ τους.

Στο τέλος της διαδικασίας χειραψιών, ο Γιάννης ρωτάει τον καθένα τους πόσες χειραψίες έκανε και παίρνει τις απαντήσεις 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 και 8, αλλά δεν ξέρουμε ποιος απάντησε τι.

Πόσες χειραψίες αντάλλαξε η γυναίκα του Γιάννη;

Απάντηση:

Αρχικά φαίνεται πως δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για τη λύση, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε.

Αυτός (ας υποθέσουμε πως είναι άντρας) που αντάλλαξε 8 χειραψίες, τους χαιρέτησε όλους εκτός από τη γυναίκα του (και τον εαυτό του). Αρα επίσης τον έχουν χαιρετήσει όλοι. Αυτός που αντάλλαξε 0 χειραψίες, μπορεί λοιπόν να είναι μόνο η γυναίκα του. Άρα ένα ζευγάρι έχει ανταλλάξει 8-0 χειραψίες.

Αυτός που αντάλλαξε 7 χειραψίες τους έχει χαιρετήσει όλους εκτός από τη γυναίκα του και τη γυναίκα του προηγούμενου ζευγαριού. Αρα όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάνει τουλάχιστον 2 χειραψίες, εκτός από τη γυναίκα του, που είναι η μοναδική που μπορεί να έχει κάνει τη 1 χειραψία. Το δεύτερο ζευγάρι λοιπόν έχει ανταλλάξει 7-1 χειραψίες.

Με την ίδια λογική το τρίτο ζευγάρι αντάλλαξε 6-2 χειραψίες και το τέταρτο 5-3.

Έτσι μένει ένα άτομο που έχει ανταλλάξει 4 χειραψίες και δεν έχει το ζευγάρι του μέσα στους ερωτηθέντες και αυτό μπορεί να είναι μόνο η γυναίκα του Γιάννη.

Πηγή: grifoi.org

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…