Γρίφος: Η βασίλισσα, η άμαξα και τα γάντια

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Σκοπός του παρόντος γρίφου, αντλημένου από τη γνωσιακή επιστήμη, είναι να καταδείξει ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και οδηγούν στη σωστή απάντηση.

Στη χώρα που κυβερνά, ένας βασιλιάς πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία με άμαξα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Η σύζυγος έχει αποφασίσει ότι, αν η άμαξα έχει μαύρα άλογα, θα φοράει άσπρα γάντια, ενώ, αν έχει άσπρα άλογα, τα μαύρα γάντια της.

Μια Κυριακή μπερδεύεται και, ενώ η άμαξα έχει μαύρα άλογα, βάζει τα μαύρα γάντια της και το συνειδητοποιεἰ στην εκκλησία. Έτσι, ο βασιλιάς επιστρέφει στο παλάτι για να φέρει τα σωστά γάντια. Αίφνης, βλέπει ένα όνειρο, ότι ο βασιλιάς σκοτώνεται σε ατύχημα με την άμαξα· εκείνη τη στιγμή την ξυπνάει ακόλουθός της για να της αναφέρει το σοβαρό ατύχημα του βασιλιά με την άμαξα και, με το που ξυπνάει, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς.

Πού είναι το λάθος;

Η βασίλισσα πέθανε με το που ξύπνησε. Πώς ξέρουμε αν ονειρεύτηκε και τι όνειρο είδε;

Απάντηση: Πως ξέρουμε την ύπαρξη ενός συμβάντος το οποίο δεν αποδεικνύεται ότι συνέβη όντως, αλλά φημολογείται; Άρα πρέπει να ελέγχεται η ακρίβεια του γεγονότος  και αν συνέβη, προτού προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.