Γρίφοι για να περνάτε όμορφα το χρόνο σας

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Λύνοντας γρίφους, μπορεί κανείς να συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνάψεων του εγκεφάλου. Κατά την διαδικασία επίλυσης προβλήματος που ακολουθείται, ενισχύονται η αντίληψη και η μνήμη. Προλαμβάνονται ασθένειες και οξύνεται ο νους.

Όταν λύνετε γρίφους με παρέα, διευρύνονται οι γνωριμίες σας, αυξάνονται τα θέματα συζήτησης, κοινωνικοποιείστε και αποκτάτε δεξιότητες επικοινωνίας και κατανόησης.

Οι γρίφοι είναι ένας ωραίος τρόπος για να αφήσετε τα κινητά σας και να μαζευτείτε με παρέα στο σπίτι. Φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια και τις παρέες.

Ήδη από τα αρχαία χρόνια (Αρχιμήδης, Έλληνας μαθηματικός) οι άνθρωποι καταπιάνονταν με την επίλυση νοητικών προβλημάτων (όπως οι γρίφοι), υπολόγιζαν και συζητούσαν πάνω στο θέμα που τους απασχολούσε.

Παρακάτω σας παραθέτουμε παραδείγματα  διαδεδομένων γρίφων, για να περάσετε ευχάριστες καλοκαιρινές στιγμές. Εσείς, πόσους μπορείτε να λύσετε;

1.Πόσα αυγά γεννά μια κότα σε 1 μέρα, εάν 3 κότες γεννούν 3 αυγά  σε 3 ημέρες;

2.Ο πατέρας της Μαρίας έχει 5 κόρες: Την Νανά, την Νενέ, την Νινί και την Νονό. Πώς λένε την άλλη κόρη του;

3.Είναι λαχανικό και αγαπάει την καθαριότητα. Ποιο είναι;

4.Σε τί διαφέρει ένας ράφτης από έναν κλέφτη;

5.Πώς ονομάζεται το κερί που φωτίζει και στέκει καλά;

6. 7180 5243 6372 918? Ποιος αριθμός πρέπει να αντικαταστήσει το ερωτηματικό, βάσει της ακολουθίας αυτής;

7. 57 λιοντάρια και 1 πρόβατο είναι κλεισμένα σε 1 κλουβί. Αν ένα λιοντάρι φάει κάποιο πρόβατο, του έρχεται να αποκοιμηθεί, και λόγω αδυναμίας κρίσης, γίνεται υποψήφιο θύμα επίθεσης από τα άλλα λιοντάρια. Ας υποθέσουμε ότι το λιοντάρι που θα φάει το πρόβατο, θα το φάει μόνο του. Επίσης, ας κάνουμε την υπόθεση ότι τα λιοντάρια μπορούν να αποφασίσουν αν θα φάνε το πρόβατο ή το ευάλωτο λιοντάρι. Με πρώτιστο στόχο την επιβίωση, σκέπτονται με λογικό τρόπο. Έχουν τις εξής επιλογές λοιπόν: να φάνε το ευάλωτο λιοντάρι και να ζήσουν, να μην φάνε το λιοντάρι και να ζήσουν, να φάνε το υποψήφιο θύμα και να χάσουν τη ζωή τους. Τα λιοντάρια μπορούν να επιβιώσουν καθώς κάποιος τα ταιζει. Ερώτημα: Θα επιβιώσει το πρόβατο;

8.Αν μια μέρα πριν την προχθεσινή ήταν η επόμενη της Δευτέρας, τί μέρα θα έχουμε μεθαύριο;

9. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε όταν τη ζητάμε και όταν τη δίνουμε δε μπορούμε να τη ζητήσουμε. Τί είναι;

Είτε είστε στην παραλία για τα πρώτα σας καλοκαιρινά μπάνια, είτε στο οικογενειακό τραπέζι, είτε στο λεωφορείο καθοδόν, οι γρίφοι θα είναι μια καλή, ευχάριστη συντροφιά που θα σάς εφοδιάζει με δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και επικοινωνίας.

(δείτε τις απαντήσεις στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr