Greenwashing: Η εξαπάτηση 4 προϊόντων

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Greenwashing: Η εξαπάτηση 4 προϊόντωνΟ όρος “greenwashing” είναι ένας όρος που έχει αρχίσει να διεισδύει στο αγγλικό λεξικό. Είναι μια μορφή μάρκετινγκ που εφαρμόζεται στα προϊόντα για να γίνουν πιο ελκυστικά σε καταναλωτές με οικολογική συνείδηση με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων μέσω της παραπλανητικής προβολής είτε του δήθεν «πράσινου» προφίλ είτε των «ψευτο-οικολογικών» χαρακτηριστικών των προϊόντων. Δεν παίρνει πολύ χρόνο για να βαπτιστεί ένα προϊόν πράσινο. Και υπάρχουν πολλά προϊόντα εκεί έξω που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά δεν είναι και τόσο φιλικά. Ποια είναι αυτά;

1. Καουτσούκ

Ενώ η ανακύκλωση του καουτσούκ από τα ελαστικά αποτελεί κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, η λύση δεν είναι να τα τεμαχίσετε, να τα βάψετε και στη συνέχεια να καλύψετε τα παρτέρια και τις παιδικές χαρές. Η χρήση των ανακυκλωμένων ελαστικών τεμαχίων στους κήπους του σπιτιού εσωκλείει τον κίνδυνο της άμεσης και επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε χημικές ουσίες και σωματίδια. Μάλιστα, η σκόνη που απελευθερώνουν μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επιβλαβής για τους πνεύμονες, ενώ περιέχει ισχυρές καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, το καουτσούκ σχετίζεται με νευροτοξικές αντιδράσεις, διαταραχές του θυρεοειδούς, αλλεργικές αντιδράσεις και αναπτυξιακές ανωμαλίες.

2. Βιοδιασπώμενες σακούλες σκυλιών

Greenwashing: Η εξαπάτηση 4 προϊόντωνΟι 78 εκατομμύρια σκύλοι παράγουν πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως. Και ενώ κανείς δεν θέλει τα απόβλητα αυτά να συσσωρεύονται στους δρόμους και στους χλοοτάπητές μας, ο τρόπος που οι περισσότεροι από εμάς καθαρίζουν τις ακαθαρσίες τους τελικά δεν είναι τόσο φιλικός προς το περιβάλλον.

Πολλές σακούλες απορριμμάτων όπως είναι οι οικολογικές σακούλες κατασκευάζονται από την κυτταρίνη των φυτών και δεν περιέχουν πολυαιθυλένιο. Αν και οι οικολογικές αυτές σακούλες είναι πλήρως βιοδιασπώμενες και αποσυντίθενται πιο γρήγορα από τις πλαστικές, στην πραγματικότητα καταλήγουν σε χωματερές. Στις χωματερές κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης της σακούλας με τις ακαθαρσίες του σκυλιού αποσυντίθεται με τρόπο που δημιουργεί άφθονες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

3. Μπαμπού υφάσματα

Όταν ακούτε ότι τα υφάσματα που είναι κατασκευασμένα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η κυτταρίνη από τα φυτά, μπορεί να νομίζετε ότι αγοράζετε φιλικά προς το περιβάλλον ρούχα. Να θυμάστε ότι το ρούχο από μπαμπού είναι απλά ένα ύφασμα υψηλής ραπτικής παρά πράσινο.

Πιο ειδικά, το μπαμπού ύφασμα μπορεί να σας κερδίσει καθώς δημιουργείται από ένα γρήγορα ανανεώσιμο φυτό που δεν απαιτεί λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, αλλά η διαδικασία για τη μετατροπή του μπαμπού σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι μία διεργασία ενεργειακή και χημική. Επιπλέον, τα ρούχα από μπαμπού που αγοράζετε είναι πιθανό να έχουν παρασκευαστεί στην Κίνα, όπου δεν υπάρχουν νόμοι για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από σκληρές χημικές ουσίες.

4. Πράσινα προϊόντα καθαρισμού

Greenwashing: Η εξαπάτηση 4 προϊόντωνΤα περισσότερα συμβατικά προϊόντα καθαρισμού περιέχουν αλκοόλ, χλώριο, αμμωνία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, αλλά είναι άψογα ως προς την καθαριότητα. Τα πράσινα προϊόντα καθαρισμού (όπως τα καθαριστικά προϊόντα γενικής χρήσης, καθαριστικά πατωμάτων και υγρά πιάτων) ακούγονται ως μια καλή εναλλακτική λύση. Θα σκεφτόσαστε ότι… είναι ως επί το πλείστον μη-τοξικά, βιοδιασπώμενα και κατασκευασμένα από ανανεώσιμες πηγές. Ένα πρόβλημα: δεν καθαρίζουν όλα τόσο καλά, που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα. Μάλιστα, στην ετικέτα ορισμένων πράσινων προϊόντων καθαρισμού μπορεί να έχουν καταγραφεί συστατικά που στην πραγματικότητα δεν εμπεριέχονται, ενώ περιέχουν μερικές τοξίνες που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Αν επιθυμείτε να παραμείνετε πράσινοι όταν καθαρίζετε, εξετάστε τη χρήση λιγότερων τοξικών, λιγότερων ακριβών και γνωστών προϊόντων όπως είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (για απολύμανση, αφαίρεση λεκέδων και λεύκανση), το λευκό ξύδι (για τον καθαρισμό του γυαλιού, πάγκων και δαπέδων) και βόρακα (για τουαλέτες, μπανιέρες και νεροχύτες). Αυτά τα κοινά είδη οικιακής χρήσης καθαρίζουν αποτελεσματικά όπως και τα ακριβά προϊόντα πράσινου καθαρισμού.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…