Πράσινες γειτονιές στην Ελλάδα

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης πράσινης γειτονιάς, στις 16 Ιουνίου, στην Αγία Βαρβάρα. Το σκεπτικό είναι, ένα με δύο οικοδομικά τετράγωνα να «πρασινίσουν» με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας τόσο όσον αφορά τον κτιριακό τομέα όσο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Το οικοδομικό τετράγωνο που θα αναβαθμιστεί βρίσκεται μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά και περιλαμβάνει τέσσερις τετραώροφες πολυκατοικίες. Πρόκειται για τις πολυκατοικίες Πρόνοιας τις οποίες είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το 1965 σε Έλληνες πρόσφυγες. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει 16 διαμερίσματα και μετά την ολοκλήρωση του έργου, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει ελάχιστα χρήματα για θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Επιπλέον η γειτονιά θα αποκτήσει περισσότερους χώρους πρασίνου για όλους τους κατοίκους.

Το μέρος είχε επισκεφθεί η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία περιηγήθηκε στους χώρους και στα κτήρια των εργατικών πολυκατοικιών. Αυτό το σχέδιο είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο αναβάθμισης κτηριακού αποθέματος πολιτών χαμηλού εισοδήματος σε όλη τη νότια Ευρώπη. Έχει προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ και επιχορηγείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και αφορούν την ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών, επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σημαντική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού ελληνικών βιομηχανιών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες στο πλαίσιο εθελοντικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί χορηγούν πλήρως τμήματα του έργου.

Παράδειγμα προς μίμηση

Πράσινες γειτονιές υπάρχουν ήδη στη Σουηδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Χάμαρμπι, ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Επρόκειτο για μία υποβαθμισμένη βιομηχανική ζώνη, η οποία άρχισε να μεταμορφώνεται τη δεκαετία του ‘90. Το προάστιο σήμερα έχει λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει ειδικές υποδοχές για κάθε διαφορετικό είδος σκουπιδιών και υπάρχουν υπόγειες σωληνώσεις που τα μεταφέρουν σε κοντινή μονάδα επεξεργασίας. Για θερμότητα και ηλεκτρισμό χρησιμοποιούνται εύφλεκτα απορρίμματα. Υπολογίζεται πως το 2015, όταν θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα, το Χάμαρμπι θα καταναλώνει 50% λιγότερη ενέργεια και 50% λιγότερο νερό απ’ ό,τι ένα συνηθισμένο νοικοκυριό στη Σουηδία!

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.