Πράσινο νησί ο Αϊ Στρατής

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ο Άγιος Ευστράτιος ή Αϊ Στρατής είναι ένα απομονωμένο νησί στο βόρειο αιγαίο κοντά στη Λήμνο. Το σχετικά άγνωστο μέχρι πρόσφατα αυτό νησάκι απέκτησε πρόσφατα ιδιαίτερη σημασία καθώς υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Πράσινο Νησί- Αϊ Στρατής». Το έργο αυτό καθιστά το νησί, το πρώτο σε όλη την Ελλάδα στο οποίο η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το έργο αυτό, έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στο συνδυασμό ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας. Ακόμα συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία με την ερευνητική δραστηριότητα και τεχνολογική ανάπτυξη σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ και σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με Φορέα Χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Φορέα Υλοποίησης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η σύμβαση για το έργο αυτό υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ κ. Μ. Σανταμούρη και το Δήμαρχος του Αι – Στράτη κ. Χ. Μακρή. Πρόκειται για ένα σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας, έτσι ώστε οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού να μην είναι εξαρτημένοι από τις γύρω περιοχές. Προβλέπεται η δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και αποθήκευσής της, καθώς και από τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο που θα καλύπτονται σε υψηλό ποσοστό και υπό καθεστώς ασφάλειας εφοδιασμού οι εκάστοτε ανάγκες του νησιού. Επίσης έχουν ήδη προβλεφθεί οι όποιες μεταφορές για την εξοικονόμηση ενέργειας και κάλυψης θερμικών και ψυκτικών φορτίων αλλά και για την ευφυή διαχείριση ηλεκτρικού φορτίου.

Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους ενώ μέρος των επιδεικτικών έργων θα έχουν ολοκληρωθεί στον επόμενο χρόνο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr