Γραφή και (αυτο)ψυχοθεραπεία

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Γραφή και (αυτο)ψυχοθεραπείαΌταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ την ωφέλεια που θα προέκυπτε για τον συναισθηματικό μου κόσμο. Πριν από μια περίπου εικοσαετία έγραφα με στυλό στο χαρτί, ενώ σήμερα για πρακτικούς λόγους στον υπολογιστή. Θέλετε να μάθετε τι αισθανόμουν τότε, όταν συνέτασσα τις πρώτες σελίδες από κάθε καινούργιο μου έργο;

Μια ευεξία, μια χαρά… σαν ν’ αποφορτιζόταν ο οργανισμός μου από κάθε τι που απασχολούσε την καρδιά και το μυαλό μου. Έγραφα και το μυαλό μου ταξίδευε. Έγραφα και μέσα σε λίγες ώρες όλα τα συναισθήματα της καρδιάς μου έβγαιναν από μέσα μου και κολλούσαν στο χαρτί. Ακόμα και σήμερα, όταν σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα καινούργιο βιβλίο, οι πρώτες ιδέες, ο σκελετός του βιβλίου μου, το πρώτο σχεδιάγραμμα των κεφαλαίων, των χαρακτήρων, των επεισοδίων, όλα καταγράφονται με το χέρι και κατόπιν μεταφέρονται στον υπολογιστή.

Καταλαβαίνει κανείς ότι η ψυχική ωφέλεια είναι ανυπολόγιστη. Αυτό το προτείνω σε φίλες και φίλους. Πιστεύω ότι η χειρόγραφη καταγραφή των σκέψεων στο χαρτί, η αποτύπωση των συναισθημάτων γενικότερα προσφέρει στον άνθρωπο ανείπωτη χαρά, ανεπιτήδευτη ηρεμία και αβίαστη εκτόνωση. Και μετά, όταν κυρίως τα άσχημα κι αρνητικά συναισθήματα έχουν εγκλωβιστεί στις σελίδες του χαρτιού μας, καλό είναι να τα πετάμε στο καλάθι των αχρήστων. Έστω και σημειολογικά αυτή η κίνηση είναι σημαντική!

Γραφή και (αυτο)ψυχοθεραπείαΣήμερα αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος -πλην των πρακτικών θεμάτων- που μπορεί να προσφέρει η γραφή στον άνθρωπο: η αποφόρτιση των κακών συναισθημάτων και η κατά το δυνατόν επαναφορά μας στην ψυχική ηρεμία. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολη υπόθεση. Σας πληροφορώ ότι κι εγώ, όταν ξεκίνησα αυτές τις τρόπον τινά αυτο-θεραπευτικές ασκήσεις γραφής για τη βελτίωση του ψυχισμού μου, πράγμα που βέβαια συνεχίζω και σήμερα, βρήκα απέναντί μου εξαιρετικές αντιστάσεις κι έναν δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό μου! Όμως τελικά δικαιώθηκα και ως συγγραφέας και ως άνθρωπος. Ποτέ δεν άφησα το μολύβι και το χαρτί από τα χέρια μου. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Κονδύλη. Δείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο αρθρογράφο εδώ»

Συντάκτης: Θάνος Κονδύλης, Συγγραφέας

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.