Γραφένιο: το υλικό-θαύμα που αλλάζει ήδη τον κόσμο

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι χρήσεις του είναι μυριάδες: μπορεί να αξιοποιηθεί για το φιλτράρισμα του αέρα και του πόσιμου νερού, για την κατασκευή κινητών που διπλώνουν και μπαταριών που φορτίζουν σε δευτερόλεπτα, τεχνητών μελών και άθραυστων προφυλακτικών.

Το γραφένιο ανακαλύφθηκε σχεδόν κατά τύχη το 2004 από δύο ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Οι ρωσικής καταγωγής φυσικοί Αντρέ Γκάιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ τιμήθηκαν το 2010 με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη αυτή, και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες για την ευρύτερη αξιοποίηση του υλικού.

Πλέον, δεν είναι μόνοι. Η ανακάλυψη του υλικού (ή για να είμαστε ακριβείς, η απομόνωσή του), ακολουθήθηκε από ένα μεγάλο κύμα ερευνών και επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και προσπαθειών για μαζική παραγωγή με στόχο τη βιομηχανική και καταναλωτική χρήση του.

Ήδη έχει αξιοποιηθεί σε πολυάριθμους τομείς: από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι τους αισθητήρες, τις μεμβράνες, τις μπαταρίες, αλλά και ευρύτερα στους κλάδους της ενέργειας, της βιοϊατρικής και πολλούς ακόμη.

Το βέβαιο είναι ότι στο μέλλον η χρήση του θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους. Σχεδόν σε οτιδήποτε κατασκευάζεται από τον άνθρωπο! Γιατί ακόμη και όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σύνολο των δυνατοτήτων του, συνειδητοποιούν ότι σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Όπως είπε ο Sir Αντρέ Γκάιμ, οι δυνατότητες του γραφένιου μοιάζουν να περιορίζονται μόνο από τη φαντασία μας.

Τι ακριβώς είναι το γραφένιο;

Πρόκειται για επίπεδο πλέγμα φύλλων άνθρακα με πάχος ενός ατόμου, τα οποία συνδέονται σε ένα εξαγωνικό πλέγμα (σαν κηρήθρα).

Συνδυάζει εξαιρετική μηχανική αντοχή, ιδιαίτερα υψηλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα, αλλά και σειρά άλλων ιδιοτήτων που το καθιστούν ελκυστικό για σειρά εφαρμογών –γνωστών, αλλά και μελλοντικών, κυρίως αν αξιοποιηθεί στην κβαντική φυσική. Είναι άλλωστε εντελώς διαφορετικό από τα συμβατικά τρισδιάστατα υλικά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο insidestory.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…