Γονίδια που επηρεάζουν το ύψος: 12 Έλληνες στην ομάδα που τα ανακάλυψε

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Στην μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η Διεθνής Κοινοπραξία Γενετικής Έρευνας Ανθρωπομετρικών Γνωρισμάτων GIANT, ανακάλυψε 83 διαφοροποιήσεις στο DNA, οι οποίες μπορούν να επηρεάζουν το ανθρώπινο ύψος. Οι αλλαγές αυτές είναι συχνές ή σπάνιες, αλλά έχουν ισχυρές επιπτώσεις, με κάποιες από αυτές τη ρύθμιση του ύψους πάνω από 2 εκατοστά. Στην ομάδα συμμετείχαν 12 συνολικά Έλληνες, ενώ ανάμεσα στους επικεφαλής της ομάδας είναι και ένας Έλληνας.

Ο Πάνος Δελούκας, καθηγητής γενετικής από το Πανεπιστήμιο Queen Mary και το Ινστιτούτο William Harvey Research Institute του Λονδίνου, είναι επικεφαλής της ομάδας μαζί με τον Joel Hirschhorn από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Ινστιτούτο Broad του MIT και του Harvard, τον Timothy Frayling από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τον Guillaume Lettre από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα, σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επιδρούν στο ύψος των ανθρώπων. Οι περισσότεροι από 300 ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας GIANT (Genetic Investigation of Anthropometric Traits) ανέλυσαν δείγματα DNA από 710.000 ανθρώπους από διάφορες χώρες, προκειμένου να ρίξουν φως στις αιτίες που οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους στο ύψος. Είναι γνωστό ότι το ύψος επηρεάζεται σημαντικά από την κληρονομικότητα. Παιδιά ψηλών γονιών τείνουν και αυτά να γίνουν ψηλά, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με τους κοντούς γονείς και τα παιδιά τους.

Στο παρελθόν είχαν εντοπισθεί σχεδόν 700 γονιδιακές παραλλαγές που επηρεάζουν το ύψος, όχι όμως πάνω από ένα χιλιοστό. Οι 83 νέες γονιδιακές παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν, οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές ύψους, δύο εκατοστών ή και παραπάνω, μεταξύ των ανθρώπων. Τα 51 γονίδια υπάρχουν σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων, ενώ τα υπόλοιπα 32 είναι ακόμη πιο σπάνια, καθώς υπάρχουν σε λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού. Τα 24 γονίδια επηρεάζουν το ύψος πάνω από ένα εκατοστό. Μετά και τη νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν πλέον εντοπίσει πάνω από το ένα τέταρτο (27,4%) των κληρονομικών-γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το ύψος, έναντι 20% που είχε βρεθεί έως τώρα.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.