Λίγο η κούραση στη δουλειά, λίγο η ενέργεια που απαιτούν τα παιδιά και η ζωή απομακρύνεται από τη διασκέδαση και …
Γονείς και παιδιά σε σύγκρουση: Πώς αντιμετωπίζεται;
Συγκρούσεις στην οικογένεια: Να τις προσπεράσω ή όχι; Πως μπορώ να τις χειριστώ αποτελεσματικά, ενισχύοντας το σεβασμό και την κατανόηση μέσα στην οικογένεια;
Καθένας από εμάς μια μοναδική προσωπικότητα, πράγμα που συνεπάγεται διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες και πεποιθήσεις. Υπάρχουν όμως στιγμές που οι προσωπικοί μας στόχοι, οι αξίες μας και τα θέλω μας δε συγκλίνουν με εκείνα των άλλων και τότε μπορεί να πυροδοτηθεί μια… σύγκρουση.
Οι συγκρούσεις αποτελούν ως εκ τούτου αναπόσπαστο κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων, δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Επομένως είτε οι διαφωνίες αυτές εντοπίζονται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, είτε ανάμεσα σε γονείς -παιδιά θα ήταν γόνιμο να αντιμετωπίζονται σαν ένα αναμενόμενο γεγονός, συχνά αναπόφευκτο, αλλά και διαχειρίσιμο και όχι σαν κάτι που πρέπει αποσιωπηθεί.
Πολλοί γονείς δείχνουν να αποφεύγουν την όποια σύγκρουση ή/και να τη φοβούνται με αποτέλεσμα να προσπαθούν να την κλείσουν σε κάποιο ντουλαπάκι του ασυνείδητου. Πράγματι μια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά σε αποδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών, αποσταθεροποιώντας σε κάποιο βαθμό το σύστημα της οικογένειας – οι πιθανότητες ωστόσο για κάτι τέτοιο αυξάνονται όσο οι διαφωνίες (ή οι μικροκαβγάδες) εκλαμβάνονται ως ένα καταστροφικό συμβάν- θα μπορούσε όμως να είναι και η αφορμή για την ενίσχυση αυτών.
Όλοι οι γονείς έρχονται σε αντιπαράθεση με τα παιδιά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι συγκρούσεις αυτές εντείνονται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία. Η εφηβεία είναι μια αναπτυξιακή περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των παιδιών να διαμορφώσουν τη δική τους ταυτότητα, να αυτονομηθούν, δίνοντας παράλληλα όλο τους το βάρος στην απόσπαση της αποδοχής των συνομηλίκων τους και όχι στη γνώμη των γονιών τους.
Έτσι η σύγκρουση μπορεί να είναι προϊόν του υπερβολικού ενδιαφέροντος των γονιών και της τάσης τους να θέλουν να θέλουν να αποσοβήσουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτή τους όμως η έντονη επιθυμία για προστασία πολλές φορές δε συμβαδίζει με την ανάγκη των εφήβων να εγκαταλείψουν το πέπλο προστασίας των γονιών τους και τους περιοριστικούς, κατά τη γνώμη τους, κανόνες.
Συχνή επίσης αιτία διαφωνίας είναι η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των γονιών για τα παιδιά τους και οι επιθυμίες των δεύτερων. Η διάσταση ανάμεσα στα «πρέπει» των μεγάλων και τα «θέλω» των παιδιών προκαλεί τις αντιδράσεις και των δύο πλευρών, καθώς κάποιες φορές η κατανόηση μιας άλλης οπτικής και εν γένει η αποδοχή της είναι μια δύσκολη αποστολή για κάθε άτομο.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χτίστε μια υγιή προσωπικότητα στο παιδί σας – Μέρος Β
______________________
Η ρήξη ανάμεσα σε μια οικογένεια είναι κάποιες φορές σχεδόν βέβαιη, όταν οι γονείς θέτουν όρια και κανόνες στα παιδιά. Η ύπαρξη των ορίων βοηθάει το παιδί να δομήσει την προσωπικότητα, ενώ παράλληλα νιώθει ασφάλεια και μαθαίνει όχι μόνο να οριοθετεί τη συμπεριφορά του, αλλά και να είναι ένα υπεύθυνο και αυτόνομο άτομο. Πρόκειται επομένως για μια αναγκαία διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ο λόγος κάποιων εντάσεων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο γονιός γίνεται υπερβολικά αυστηρός, ή ενδίδει στην πίεση των παιδιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ