Πώς να αποφύγουν οι γονείς τις ανθυγιεινές διατροφές στα παιδιά
Διδάσκοντας στα παιδιά σας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ακολουθώντας αυτές τις συνήθειες οι ίδιοι, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και να εξασφαλίσουν φυσιολογική ανάπτυξη. Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά σε νεαρή ηλικία θα τα βοηθήσει να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής ως ενήλικες.
Ο παιδίατρός σας μπορεί να αξιολογήσει το βάρος και την ανάπτυξη του παιδιού σας και να σας ενημερώσει αν το παιδί χρειάζεται να χάσει ή να πάρει βάρος, ή αν πρέπει να γίνουν κάποιες διατροφικές αλλαγές.
Μερικά από τα πιο σημαντικά στοιχεία της υγιεινής διατροφής είναι ο έλεγχος της μερίδας μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη λίπους και ζάχαρης. Κάποιοι απλοί τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη λίπους στη διατροφή του παιδιού σας είναι οι παρακάτω. Συγκεκριμένα, προτιμήστε:
- Γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
- Πουλερικά χωρίς πέτσα
- Άπαχα κομμάτια κρέατος
- Ψωμί/ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως
- Υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά
Επίσης, μειώστε την ποσότητα της ζάχαρης και το αλάτι στη διατροφή του παιδιού σας.
Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να επιλέξετε και να προετοιμάσετε ποικιλία τροφίμων για την οικογένειά σας, συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Είναι σημαντικό να μην υποβάλετε το/τα υπέρβαρο/α παιδί/α σας σε αυστηρή -περιοριστική δίαιτα. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες για να χάσουν βάρος, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι και επιμένει ο γιατρός.
Άλλες προσεγγίσεις που μπορούν οι γονείς να υιοθετήσουν για να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά τους είναι οι ακόλουθοι :
· Καθοδηγήστε τις επιλογές της οικογένειάς σας, αντί να επιβάλλετε συγκεκριμένα τρόφιμα. Φροντίστε να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων στο σπίτι. Η πρακτική αυτή θα βοηθήσει τα παιδιά σας να μάθουν πώς να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων. Προσπαθήστε να μην υπάρχουν μέσα στο σπίτι ανθυγιεινές επιλογές όπως τα πατατάκια, σφολιατοειδή, γλυκά και αναψυκτικά. Σερβίρετε νερό με τα γεύματα.
· Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε σιγά. Ένα παιδί μπορεί να συνειδητοποιήσει καλύτερα την πείνα και την πληρότητα όταν τρώει αργά. Πριν του βάλετε δεύτερο πιάτο, ζητήστε του να περιμένει τουλάχιστον 15 λεπτά για να δείτε αν είναι πραγματικά ακόμα πεινασμένο. Αυτό θα δώσει χρόνο στον εγκέφαλο για να «καταχωρήσει» τον κορεσμό. Αν τελικά βάλετε και δεύτερη μερίδα, αυτή θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερη από την πρώτη.
· Να τρώτε μαζί οικογενειακά όσο το δυνατόν συχνότερα. Προσπαθήστε να κάνετε τα γεύματα ευχάριστα με συζητήσεις, και όχι ευκαιρία για επιπλήξεις ή τσακωμούς. Εάν τα γεύματα είναι δυσάρεστα, τα παιδιά μπορεί να προσπαθούν να τρώνε πιο γρήγορα για να φύγουν νωρίτερα από το τραπέζι. Στη συνέχεια, μπορεί να μάθουν να συσχετίζουν το φαγητό με το στρες.
· Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην αγορά των τροφίμων και την προετοιμασία των γευμάτων. Οι δραστηριότητες αυτές θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών σας και μια ευκαιρία να τα διδάξετε σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να φάνε ή να δοκιμάσουν φαγητά όταν βοηθούν στην προετοιμασία.
· Προγραμματίστε τα σνακ. Τα συνεχή τσιμπολογήματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής, ενώ αντίθετα, τα σνακ που έχουν προγραμματιστεί για συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να επηρεάσουν την όρεξη του παιδιού όταν έρθει η ώρα του φαγητού. Θα πρέπει να φτιάχνετε σνακ, όσο το δυνατόν θρεπτικότερα, χωρίς όμως να στερείτε από τα παιδιά σας περιστασιακή κατανάλωση τσιπς ή μπισκότων, ειδικά σε πάρτυ ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
· Αποθαρρύνετε την κατανάλωση γευμάτων ή σνακ, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση. Προσπαθήστε να τρώτε μόνο σε καθορισμένους χώρους του σπιτιού σας, όπως στην τραπεζαρία ή την κουζίνα. Τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση μπορεί να είναι δύσκολο να δώσετε προσοχή στο αίσθημα της πληρότητας με αποτέλεσμα υπερκατανάλωση τροφής.
· Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πίνουν περισσότερο νερό. Η υπερκατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στα παιδιά.
· Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το φαγητό για να τιμωρήσετε ή να ανταμείψετε τα παιδιά σας. Η απαγόρευση τροφίμων ως τιμωρία μπορεί να τα οδηγήσει να ανησυχούν ότι δεν θα φάνε αρκετό φαγητό. Για παράδειγμα, αν στέλνετε τα παιδιά για ύπνο χωρίς βραδινό μπορεί να ανησυχήσουν ότι θα πεινάσουν. Έτσι, θα προσπαθούν να τρώνε όποτε τους δίνεται η ευκαιρία. Ομοίως, όταν τα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή, τα παιδιά μπορεί να υποθέσουν ότι αυτά τα τρόφιμα είναι καλύτερα ή πιο πολύτιμα από άλλα. Για παράδειγμα, λέγοντας ότι θα φάνε επιδόρπιο αν τρώνε όλα τα λαχανικά τους, στέλνετε λάθος μήνυμα για τα λαχανικά.
· Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα των παιδιών σας έξω από το σπίτι είναι ισορροπημένα. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα γευμάτων στο σχολείο τους, ή φτιάξτε τους εσείς το μεσημεριανό τους γεύμα περιλαμβάνοντας ποικιλία τροφών. Επίσης, προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές όταν τρώτε εκτός σπιτιού.
· Δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας και στα συστατικά. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και περιορίστε εκείνα που έχουν trans λιπαρά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τρώτε την κατάλληλη μερίδα, όπως αναγράφεται στην ετικέτα.
Τίνα Καραϊσκου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Επιστημονική ομάδα Λόγω Διατροφής