Γνωρίζουμε αρκετά τον εαυτό μας;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ζούμε με τον εαυτό μας 24 ώρες το 24ωρο! Τον γνωρίζουμε, όμως, αρκετά;

Στις 3 Μαρτίου ανοίξαμε με το Believe In You εκπαιδευτικά το μήνα με ένα σεμινάριο με τίτλο «Γνωρίστε αυτά που δεν γνωρίζετε για τον εαυτό σας». Δεν πρόκειται για έναν τίτλο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του μάρκετινγκ, αλλά για την πραγματικότητα. Ανεξαρτήτως ηλικίας, υπάρχουν πράγματα που εν τέλει δε γνωρίζουμε για εμάς. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αυτογνωσία είναι ότι πιστεύουμε λάθος πράγματα για τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο ή δεν ξέρουμε τον τρόπο για να μάθουμε όλες μας τις πτυχές. Ως αποτέλεσμα, κουβαλάμε ταμπέλες που μας έχουν φορέσει οι άλλοι και πολύ συχνά αγνοούμε την πραγματική μας δυναμική για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας!

Η αυτογνωσία είναι μία ικανότητα επίκτητη. Κανείς δε γεννιέται γνωρίζοντας τον εαυτό του. Παράλληλα, η αυτογνωσία είναι δυναμική. Όπως και ο άνθρωπος δεν είναι στατικό ον, αλλά αλλάζει και εξελίσσεται, έτσι και αυτά που γνωρίζει για τον εαυτό του. Στην πορεία της ζωής μας αλλάζουν ο ανάγκες, τα κίνητρα και φυσικά οι συνθήκες.

Ως ικανότητα, λοιπόν, η αυτογνωσία μπορεί να διδαχθεί και να καλλιεργηθεί. Οι λόγοι για να την καλλιεργήσουμε είναι πολλοί. Καταρχάς, η αυτογνωσία είναι το 1ο βήμα σε όποιον στόχο και αν θέλουμε να βάλουμε. Πριν ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε ένα οποιοδήποτε ταξίδι πρέπει να ξέρουμε δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες: Που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Η αυτογνωσία, επομένως, μας δείχνει το που είμαστε. 

Επιπλέον, το να έχουμε αυτογνωσία είναι η άμυνά μας απέναντι στα εμπόδια που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, αξίζει να γνωρίσουμε πτυχές του εαυτού μας που πιθανόν μας εγκλωβίζουν σε κακές συνήθειες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Believe in You: Μπορούμε να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες!


Το επόμενο ερώτημα είναι το “Πώς”. Η γνωριμία με τον εαυτό μας στηρίζεται σε 4 άξονες: δυνατά σημεία, ταλέντα, αξίες και πάθη

  • Δυνατά σημεία γιατί με αυτά πορευόμαστε στην εργασία, στις σχέσεις, στη φιλία και στις δύσκολες στιγμές. 
  • Ταλέντα γιατί μας βγαίνουν αυθόρμητα, μας κάνουν να ξεχωρίζουμε, μας ευχαριστούν. 
  • Αξίες γιατί είναι η εσωτερική μας πυξίδα: φωτογραφίζουν τα θέλω μας και τις προτεραιότητες μας και αν χτίζουμε μια ζωή κόντρα σε αυτές, χτίζουμε μια ζωή κόντρα στην ευτυχία μας. 
  • Τέλος, πάθη γιατί μας δίνουν κίνητρο, μας οδηγούν, μας δείχνουν το νόημα για εμάς.

Επιπλέον, αυτό που αγνοούμε παντελώς είναι πώς στις αδυναμίες μας μπορεί και να κρύβονται καμουφλαρισμένα δυνατά μας σημεία. Ή σημεία που μπορούμε να βελτιώσουμε πριν τα βαφτίσουμε αδυναμίες και τα αφήσουμε να μας εμποδίζουν για πάντα. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να ξεχωρίζουμε ποια από τα αδύναμα σημεία μας είναι έμφυτα και ποια έχουν βρεθεί να είναι αδύναμα σημεία μας επειδή συστηματικά δεν τα καλλιεργούμε.

Το ταξίδι προς την αυτογνωσία έχει πολλές πιθανές διαδρομές. Οι ειδικοί έχουν τη μέθοδο, τα εργαλεία και τη διάθεση για να γίνουν συνταξιδιώτες σας. Εν τέλει, όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι του ταξιδιού, καλείστε να το κάνετε μόνοι σας. 

Ένα είναι σίγουρο, αν επενδύσετε χρόνο και ενέργεια στο να γνωρίσετε τον εαυτό σας, τα κέρδη θα είναι πολλαπλά σε κάθε πτυχή της ζωής σας!


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…