Γνωρίστε τις ομορφιές της Κρήτης!

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου

Τα ταξίδια, είτε κυριολεκτικά είτε νοητά, αναζωογονούν την ψυχή. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Κρήτη για να ταξιδέψετε τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά!

Απόδραση στην Κρήτη

Τι πιο αναζωογονητικό από τα ταξίδια, απόδραση από την κουραστική καθημερινότητα και της υπευθυνότητας. Τα ταξίδια, όμως, δεν είναι μόνο μια απόδραση, αλλά και ένα πνευματικό ταξίδι, ξεκουράζοντας το πνεύμα και ψυχή από όλες τις αγχολυτικές καταστάσεις, τα οποία αποτελούν παράγοντες για την κακή λειτουργία του θυροειδούς. Όλοι χρειάζονται διακοπές έστω και για 3 μέρες, οι λίγες μέρες είναι αρκετές για να δώσουμε στον εαυτό μας μια ανάπαυλα από τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Ένα μέρος για να ηρεμήσει κανείς και να βρει τον εαυτό του είναι στην Κρήτη

Υπάρχουν πολλά μέρη, αλλά τούτο το νησί διαφέρει πολύ από τα άλλα. Η Κρήτη είναι ένα ευλογημένο νησί, στολισμένη με τις φυσικές της ομορφιές και τις παραλίες και έχει επισφραγίσει την δική της ιστορία και αυτό αναδεικνύεται από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της. Ας γνωρίσουμε τα 10 μέρη που πρέπει να δείτε:

Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα της Κρήτης. Διασχίζοντας το Φαράγγι της Σαμαριάς, γεμίζει κανείς με αισθήματα δέους και θαυμασμού απέναντι στο μεγαλείο της φύσης. Μπορεί ο άνθρωπος να μοιάζει μια κουκίδα μπροστά στο επιβλητικό Φαράγγι, όμως είναι κατόρθωμα να καταφέρει να το διασχίσει.

Νήσος Χρυσή

Βρίσκεται απέναντι από την Ιεράπετρα, είναι αρκετά δημοφιλής τουριστικός προορισμός και χαρακτηρίζεται για τις πανέμορφες παραλίες. Το μέρος αυτό λέγεται και Γαϊδουρονήσι Λασιθίου. Την έχουν χαρακτηρίσει και ως το διαμάντι του Νότου και δεν το αδικούμε, έχει ομοιότητες με ένα άλλο μέρος της Κρήτης, την Κίσσαμο ή Καστέλλι.

Κνωσός

Κατευθείαν πάει το μυαλό μας στο παλάτι του Μίνωα. Για τους επισκέπτες είναι η πρώτη επιλογή. Το ανάκτορο κάλυπτε 20.000 τ.μ. και είχε δυο ορόφους. Έχουν γίνει αναστηλώσεις προκειμένου να διατηρηθεί. 

Μονή Αρκαδίου

Έχει επιζήσει από κατακτητές και πυρπολητές. Ο χώρος είναι ιερός και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία. Λέγεται πως η Μονή κτίστηκε από έναν μοναχό, τον Αρκάδιο, για αυτό και πήρε το όνομά του. Βρίσκεται ανατολικά του Ρεθύμνου και έχει αφιερωθεί στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Σπηλαίο του Μελιδονίου

Το σπηλαίο αυτό βρίσκεται στον Ψηλορείτη, στο Μυλοπόταμο. Κάτι που το ξεχωρίζει είναι οι σταλακτίτες. Ονομάζεται αλλιώς Γεροντόσπηλιος. Κατά την Μινωική εποχή σε αυτό το σπήλαιο λατρευόταν ο Τάλως, ο ονομαστός χάλκινος γίγαντας που σύμφωνα με την μυθολογία προστάτευε το νησί από τους εχθρούς. Κατά το 1823, το σπηλαίο αποτελούσε καταφύγιο για 370 γυναίκες και 30 πολεμιστές, ώστε να κρυφτούν από τους Τούρκους.

Φαλάσαρνα

Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Κρήτης· από κει λέγεται πως μπορεί κανείς να θαυμάσει το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα. Τα κρυστάλλινα νερά της και η ψιλή άμμος είναι τα στοιχεία που την διακρίνουν. Θυμίζει ένα τροπικό νησί. Παλιά, τα Φαλάσαρνα ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε οχυρώσεις, λιμάνι, ναούς και δικό της νόμισμα.

Οροπέδιο Λασιθίου

Υπέροχο μέρος με απέραντους ορίζοντες γεμάτο με ανεμόμυλους. Διαθέτει διαδρομές για τους πεζοπόρους, ποδηλάτες και ορειβάτες. Το μέρος αυτό διαθέτει τα αρχαιότερα αιολικά πάρκα που ζωντανεύουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Σπιναλόγκα 

Είναι αρκετά απομονωμένη και κατά την γερμανική κατοχή το μέρος υπέστη μεγάλο πόνο, αλλά καταγράφτηκε άλλη μια ιστορία. Άλλοτε, ήταν το νησί των λεπρών. Σήμερα, όμως, διαθέτει σπουδαία τουριστική βιομηχανία.

Ελαφονήσι

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Κρήτης. Τα νερά της δεν έχουν ένα απλό χρώμα μονότονο, αλλά ένα ξεχωριστό γαλαζοπράσινο και όσο για τις παραλίες, διακρίνεται ένα απαλό ροζ χρώμα. Έχει αναδειχθεί μια από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο των Χανίων.

Μπάλος

Ο Μπάλος δεν θυμίζει τίποτα άλλο παρά ένα εξωτικό νησί. Κάθε χρόνο μαζεύει αρκετό κόσμο στην παραλία. Η μαγευτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι μια ασύγκριτη άγρια ομορφιά.

Συντάκτης: Μαρία Πεστεματζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.