Γνωρίζοντας την τοξοβολία

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου

Influence:

Η τοξοβολία έχει πανάρχαιες ρίζες, καθώς στα αρχικά στάδια το τόξο χρησιμοποιήθηκε ως όπλο για το κυνήγι, στην συνέχεια στην διεξαγωγή πολέμων και ως τις μέρες μας ως άθλημα. Σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς, πως το άθλημα της τοξοβολίας έχει καταστεί μία μορφή πνευματικής έκφρασης και αυτογνωσίας, δεδομένου ότι η ρίψη του βέλους προς τον στόχο «κρύβει» πολλά περισσότερα από μία επιτυχή στόχευση.

Θα ήταν, λοιπόν, εξαιρετικά ενδιαφέρον να γνωρίσουμε περαιτέρω πληροφορίες για αυτό το σίγουρα γνωστό, αλλά στην ουσία του «άγνωστο» άθλημα. Η λέξη τόξο ετυμολογικά προέρχεται από την σανσκριτική λέξη «taksaka», πρόκειται για την ονομασία δέντρου από το οποίο κατασκεύαζαν τα τόξα.

Μεταφερόμενοι στο σήμερα, να αναφερθεί πως η τοξοβολία έχει καθιερωθεί ως Ολυμπιακό άθλημα, με μεγάλη μάλιστα θεαματικότητα και επαρκή συμμετοχή. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και η απόσταση που διαγωνίζονται είναι τα 70m.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος τοξοβολία;

Η αλήθεια είναι, πως η ιδανική ηλικία να ξεκινήσει κάποιος είναι μεταξύ 8-10 ετών. Εντούτοις η ηλικία στην προκειμένη δεν παίζει απαγορευτικό ρόλο, δεδομένου ότι μπορεί να ξεκινήσει κάποιος ανά πάσα στιγμή ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να θυμάται πως η τοξοβολία απαιτεί ακρίβεια, συγκέντρωση και πειθαρχία.

Γνωρίζοντας την τοξοβολία

Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός;

Το άθλημα της τοξοβολίας σε ένα πρώτο επίπεδο απαιτεί: ένα καλό τόξο, βέλη και ένα στόχο! Οι τιμές του καθενός από τα παραπάνω κυμαίνονται ανάλογα με τους μακροπρόθεσμους στόχους του εν δυνάμει συμμετέχοντα. Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά είναι σίγουρο πως θα πρέπει να επενδύσει ανάλογα! Σε κάθε περίπτωση στα διάφορα κέντρα τοξοβολίας η διάθεση του παραπάνω εξοπλισμού μπορεί να γίνει δωρεάν με την εγγραφή ή τουλάχιστον σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ομαδικά αθλήματα και οφέλη στην ψυχική μας υγεία

______________________

Υπάρχουν σύλλογοι τοξοβολίας στην Αθήνα και που;

Στο κέντρο σχεδόν της Αθήνας, συγκεκριμένα Βασιλίσσης Όλγας 6, υπάρχει ο «Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος», ο οποίος διαθέτει τμήμα τοξοβολίας που ιδρύθηκε το 2002. Οι προπονήσεις γίνονται σε κλειστό χώρο (με βολή 18m)  για τους αρχάριους, κυρίως και σε ανοικτό αντίστοιχα για τους προχωρημένους (με βολή 70m).

Στη Λεωφόρο Κηφισίας 27Α υπάρχει η «Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας». Πατώντας στη μηχανή αναζήτησης την αντίστοιχη σελίδα μπορεί να συμπληρώσει την ανάλογη φόρμα και να καταθέσει τις ερωτήσεις για τη δυνατότητα ένταξής του στο άθλημα της τοξοβολίας, αλλά και να ενημερωθεί για τα μαθήματα και τους προπονητές. Η ελληνική Ομοσπονδία μετρά ήδη 14 χρόνια ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ροξάνθη Λέτσιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.