Γνωρίστε την aerial yoga και αποκτήστε νέα συνήθεια αυτό τον χειμώνα!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Βαδίζουμε πλέον και επίσημα προς το τέλος του καλοκαιριού καθώς η έναρξη των σχολείων σε λίγες ημέρες μας υπενθυμίζει ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Νέα σεζόν, νέες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους! Αν λοιπόν αναζητάτε κι εσείς ένα άκρως διασκεδαστικό και ταυτόχρονα ωφέλιμο για την ψυχή και το σώμα, χόμπι σας έχουμε τη λύση. Yoga! Τι; Έχετε ξανακάνει, θα μου πείτε… σίγουρα όμως όχι έτσι. Ας γνωρίσουμε μαζί τα μυστικά της aerial yoga, μαθαίνοντας πως να… πετάμε ψηλά! Αυτή τη φορά είναι μαζί μας η aerial yoga instructor, κυρία Χριστίνα Πετροπούλου, η οποία διατηρεί δικό της κέντρο yoga στο Ηράκλειο Κρήτης (Fairyhouse) και πρόκειται να μας λύσει όλες τις απορίες.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Τι είναι η aerial yoga;

Η aerial yoga, είναι ένα δημοφιλές πλέον είδος γιόγκα, το οποίο γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού πανιού (αιώρα). Με τη βοήθεια και την ασφάλεια της αιώρας μπορούν να εκτελεστούν κλασικές θέσεις (asanas) της γιόγκα, ίσως ευκολότερα κάποιες φορές συγκριτικά με τη γιόγκα εδάφους, καθώς επίσης και πιο ακροβατικές κινήσεις.

Πρόκειται για έναν διαφορετικό και άκρως διασκεδαστικό τρόπο εκγύμνασης που κερδίζει μικρούς, αλλά και λιγότερο μικρούς.

Γιατί να δοκιμάσει κάποιος aerial yoga;

Μα γιατί άλλο; Για την «αέρινη» εμπειρία που θα έχει! Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής το οποίο δεν αφήνει καμία μυϊκή ομάδα «απ’ έξω», ενώ παράλληλα προσφέρει ταυτόχρονα δύναμη και ευλυγισία στο σώμα. Αναμφισβήτητα υπάρχει βαθιά εκγύμναση για όλες τις μυϊκές ομάδες αλλά με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο!

Τι να περιμένει κάποιος στο πρώτο μάθημα aerial;

Αναμφισβήτητα,  στα πρώτα μαθήματα, τα συναισθήματα είναι πολλά και ανάμεικτα! Είναι ο ενθουσιασμός για το καινούργιο, οι ασκήσεις που κάπώς μπερδεύουν ή/και φοβίζουν στην αρχή και φυσικά η χαρά της αιώρησης!!!

Πρόκειται για μια ώρα γεμάτη με νέες εμπειρίες,  στην οποία ο ασκούμενος βλέπει το σώμα του να γυμνάζεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, διασκεδάζει με αυτό, αλλά και πονάει λιγάκι με το πανί σε κάποιες θέσεις μέχρι να συνηθίσει. Τελικά όμως, έρχεται όμως η ώρα της χαλάρωσης για να τον αποζημιώσει. Αυτή περιλαμβάνει 15 λεπτά ξαπλωμένη μέσα στην αιώρα με χαλαρή μουσική, να απομακρύνει κάθε αρνητική σκέψη επιτρέποντας στο κορμί να επανέλθει με τρόπο φυσιολογικό στην αρχική του κατάσταση μετά από μια ώρα προπόνησης.

Οι στάσεις της aerial yoga έχουν σχέση με τις στάσεις της yoga εδάφους;

Η aerial yoga έχει θέσεις της κλασικής γιόγκα στο ασκησιολόγιό της, οι οποίες μάλιστα κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να εκτελεστούν με τη χρήση της αιώρας σε σχέση με το έδαφος (π.χ σε περιπτώσεις ειδικής κατηγορίας πληθυσμού όπως εγκυμονούσες ή μεγαλύτερες ηλικίες).

Επιπλέον έχει πιο ακροβατικές και χορευτικές θέσεις, ενώ το μάθημα προσαρμόζεται πάντα με βάση τις ανάγκες των ασκούμενων και τη διάθεσή τους τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τι οφέλη έχει η aerial yoga για τη σωματική και την ψυχική υγεία;

 Τα οφέλη της aerial yoga για την ψυχική υγεία είναι πολλά, μερικά από τα οποία φαίνονται παρακάτω:

  • Βελτιώνεται η στάση σώματος και αποσυμπιέζεται η σπονδυλική στήλη μέσω των ανάστροφων θέσεων.
  • Ευθυγραμμίζεται ευκολότερα το σώμα και ανακουφίζεται από τυχόν πόνους σε μέση, αυχένα και πλάτη.
  • Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση λόγω «παραγωγής χαρούμενων ορμονών» (σεροτονίνη, ντοπαμίνη)
  • Ξεπερνάμε τους φόβους μας
  • Αισθανόμαστε ευεξία κυρίως λόγω της ρύθμισης αναπνοών και της βελτίωσης του ορμονικού συστήματος.
  • Οξυγονώνεται και ξεκουράζεται ο εγκέφαλος κυρίως λόγω των ανάστροφων θέσεων.
  • Παρατηρείται απώλεια βάρους και σύσφιξη του δέρματος.
  • Βελτιώνεται η ευλυγισία και δυναμώνει το σώμα μας συνολικά και ομοιόμορφα.

Συμβουλές για αρχάριους.

Στις προπονήσεις σας προτιμήστε κολάν και ρούχα εφαρμοστά, ενώ αποφύγετε τα μακριά νύχια. Καλό είναι να έχετε φάει 3 ώρες πριν την προπόνησή σας. Φορέστε το χαμόγελο σας μπροστά και… ώρα για να «πετάξετε»!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…