Γνωρίσματα των ανθρώπων με ενσυναίσθηση

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Όσον αφορά την ιδιότητα της ενσυναίσθησης, οι περισσότεροι δεν έχουμε ακριβή αντίληψη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων των ανθρώπων με ενσυναίσθηση.

Αρκετοί διερωτώνται ποιος άνθρωπος θεωρείται ότι έχει ενσυναίσθηση ή εάν οι ίδιοι εμπίπτουν στην κατηγορία των ανθρώπων αυτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται λοιπόν ν’ απαντήσουν στη βασική ερώτηση του τι συνιστά κάποιον άνθρωπο με ενσυναίσθηση.

Παρακάτω λοιπόν προσδιορίζονται τα πιο ουσιώδη γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν ενσυναίσθηση, ενώ παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες πτυχές της ψυχής τους.

Ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού μπορεί- σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα- να συμπάσχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τους άλλους ανθρώπους. Ελάχιστοι ωστόσο, είναι  οι άνθρωποι με πραγματική ενσυναίσθηση.

Αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωση της λίστας που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ενσυναίσθηση, σύντομα θα μπορέσετε να προσδιορίσετε αν είστε ανάμεσα σε αυτούς.

Συν τοις άλλοις, οι άνθρωποι μπορεί να είναι απόλυτα συμπονετικοί, να μπορούν- σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- να συμπάσχουν ή να είναι ψυχοπαθείς/ ναρκισσιστές.

Οι παραπάνω τρεις τύποι προσωπικότητας είναι σαφώς διαχωρισμένοι μεταξύ τους. Πράγμα που καθιστά ευχερέστερη την αναγνώριση ενός ανθρώπου με ενσυναίσθηση.

«Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να έρθεις στη θέση κάποιου,

Να νιώσεις την καρδιά του,

Να δεις μέσα από τα μάτια του.

Η ενσυναίσθηση είναι κάτι δύσκολο ν’ αποκτηθεί από κάποιον τρίτο και ν’ αυτοματοποιηθεί,

Όμως μπορεί να ομορφύνει τον κόσμο».

-Daniel H Pink

Γνωρίσματα των ανθρώπων με ενσυναίσθηση

Ποιός είναι άνθρωπος με ενσυναίσθηση;

Ένας άνθρωπος με ενσυναίσθηση επηρεάζεται έντονα από τα συναισθήματα, την ενέργεια, τις πράξεις και τις σκέψεις των άλλων ανθρώπων.

Διαθέτει την έμφυτη ικανότητα να κατανοεί βαθιά τους ανθρώπους με τους οποίους συγχρωτίζεται.

Ο άνθρωπος με ενσυναίσθηση αφουγκράζεται τα ανεκδήλωτα κίνητρα, τις προθέσεις και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων.

Με μία έννοια, συνειδητά ή ασυνείδητα, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να εναρμονίζονται με τους άλλους ανθρώπους και τους κατανοούν βαθιά σε συναισθηματικό επίπεδο.

Παράλληλα, οι συμπονετικοί άνθρωποι υιοθετούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Η ικανότητά τους αυτή ν’ αντηχούν τους άλλους και ν’ αφουγκράζονται την κατάστασή τους μπορεί ν’ αποτελέσει πηγή πολλών δυσκολιών.

Μία κατάσταση που ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου ο άνθρωπος δεν έχει επίγνωση του υψηλού βαθμού ενσυναίσθησης και περιβάλλεται από πολύ τοξικούς και χειριστικούς ανθρώπους.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωματική ενσυναίσθηση- το μυστικό για μια απολαυστική ζωή!

______________________

Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση αντιμετωπίζουν ανεξήγητους σωματικούς, παθολογικούς και συναισθηματικούς πόνους. Ενδέχεται να υποφέρουν από χρόνια κούραση, υψηλά επίπεδα στρες και να κατακλύζονται από τα υψηλά επίπεδα της ευαισθησίας τους.

Προτού προσδιορίσουμε τα θεμελιώδη γνωρίσματα των ανθρώπων με ενσυναίσθηση, ας καθορίσουμε το νόημα της ενσυναίσθησης και του συμπονετικού ανθρώπου.

Ορισμός της ενσυναίσθησης

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του ανθρώπου να βάζει τον εαυτό του στη θέση του άλλου.

Ο άνθρωπος με ενσυναίσθηση μπορεί να συμπονά τους άλλους.

Κοντολογίς, ο άνθρωπος με ενσυναίσθηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στα συναισθήματα των άλλων.

Για τον λόγο αυτό -συχνά ασυνείδητα-συσσωρεύουν την ενέργεια των άλλων και έρχονται αντιμέτωποι με τις επιρροές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…