Γνωριμίες σταθμοί

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Στη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε σε επαφή και γνωρίζουμε συνεχώς καινούριους ανθρώπους. Αυτό διεξάγεται σε φιλικό περιβάλλον, σε επαγγελματικά πλαίσια αλλά και οπουδήποτε φανταστήκαμε ή δε φανταστήκαμε ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Και είναι όμορφο να γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους άσχετα με το πόσοι ήρθαν για να μείνουν ή ήταν τρένα περαστικά. Όλοι κάτι πήραν από μας και κάτι έδωσαν, μα κάποιοι όχι μόνο αυτό. Κάποιοι ήταν σταθμός για εμάς για λόγους εμφανείς, λογικούς ή τίποτα από τα δυο.

Τυχαίο;

Συνηθίζουμε να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιες γνωριμίες είναι τυχαίες και απλές συμπτώσεις. Ωστόσο μάλλον τίποτα δεν είναι τυχαίο και υφίσταται κάποιος λόγος αφενός για να συμβεί και αφετέρου ενδέχεται να το έχουμε προκαλέσει κιόλας. Με την έννοια του ότι ενδόμυχα αποζητάμε κάποιον άνθρωπο και χρειαζόμαστε κάποια πράγματα συγκεκριμένα να πάρουμε ώστε ορμέμφυτα και με το ένστικτο κάνουμε επιλογές συγκεκριμένες ανάμεσα σε τόσους που ερχόμαστε σε επαφή. Επιλογές που ίσως δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουμε και κυρίως που σε άλλη φάση της ζωής μας δεν θα μας αφορούσαν καν. Επιλογές που ξέρουμε πως ίσως θα έχουν τίμημα ακριβό όταν έρθει η ώρα κι όμως αυτό δεν αποτελεί τροχοπέδη. Όλο αυτό δεν είναι κακό αρκεί να έχουμε επλήρη συνειδητότητα. Όχι ότι αυτό θα μειώσει τον όποιο πόνο θα βιώσουμε μελλοντικά βεβαίως.

Σφραγίδα

Το ότι δεν ελέγχεις τα συναισθήματα που θα γεννηθούν ή πόσο θα σε κερδίσει και θα μπει στην καρδιά σου ένας άνθρωπος είναι αναμφισβήτητο ως γεγονός. Το ότι επίσης δεν προβλέπεται ούτε σχεδιάζεται το τι θα ζήσεις, τι θα σε δέσει μαζί του και γιατί μα κυρίως η διάρκεια, αποτελούν επίσης αλήθειες δίχως αμφιβολία.

Πανάκεια αν θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να τα έχει όλα αυτά υπό έλεγχο πιστεύοντας στη δύναμή του ή εικάζοντας πως εφόσον δεν του ξαναέτυχε δεν είναι και πιθανόν. Στην πορεία ανακαλύπτεις και καταλαβαίνεις πόση σημασία κι αξία έχει αυτός ο άνθρωπος και πόσο ξεχωριστός είναι. Αισθάνεσαι πως σου είναι απαραίτητος πια και αυτός και όσα σου προσφέρει. Ενίοτε δυστυχώς το καταλαβαίνεις αργά. Όταν πια τον έχεις χάσει ή όταν δεν υπάρχει τελοσπάντων στη ζωή σου είτε με δική σου, είτε με δική του θέληση. Εκεί δεν ψυχανεμίζεσαι πλέον αλλά έχεις εμπεδώσει το σημάδι που σου άφησε. Τη σφραγίδα που σου έβαλε και ναι… είναι γνωριμία σταθμός λοιπόν. Σε άλλαξε, σου έμαθε, σου έδειξε και ένα σωρό ακόμη πράγματα συνέβησαν και πια δεν είσαι και δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος ποτέ.

Συνέπειες

Όλο αυτό αφήνει μάθημα ζωής σίγουρα και πλούτο αναμνήσεων επιπροσθέτως. Όλο αυτό όμως μπορεί να έχει κι άλλα επακόλουθα που απλά θα ενισχύσουν τη θεωρία πως πρόκειται για γνωριμία σταθμό. Ίσως σου αφήσει απωθημένα και πληγές που δεν θα επουλωθούν ποτέ ή τουλάχιστο όχι εύκολα ή γρήγορα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όμως δεν πρέπει να μετανιώνουμε μήτε να έχουμε ενοχές διότι αυτό είναι ζωή. Ευνόητο επίσης το ότι δεν πρέπει να μεταλλαχτούμε και να αλλοιωθούμε εξαιτίας μιας εμπειρίας που άφησε και άσχημα κατάλοιπα και κυρίως να μην διοχετεύσουμε αρνητικά συναισθήματα προς άλλους ανθρώπους ως ξέσπασμα.

Αντιμετώπιση και συνέχεια

Ας πάρουμε το χρόνο μας διότι τον χρειαζόμαστε μετά από μια τέτοια εμπειρία έντονη που μας σημάδεψε. Να αξιολογήσουμε τα πάντα και να ανακτήσουμε ηρεμία όσο γίνεται, αφού κατανοήσουμε και δεχτούμε και τα όμορφα και τα άσχημα. Ας μη βιαστούμε να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τη ζωή μας διότι δεν είναι ό,τι υγιέστερο προς ώρας. Θα καταλάβουμε πότε είμαστε έτοιμοι για αυτό και πότε κάποιος άνθρωπος θα είναι επίσης καταλυτικός για τη ζωή μας ή απλά μια ανθρώπινη επαφή. Τα έντονα πράγματα δεν συμβαίνουν σε ποσότητα άλλωστε, ούτε σε συχνότητα. Τυχεροί αν συναντήσουμε τέτοιον άνθρωπο ή ανθρώπους στη ζωή μας, ακόμη κι αν το σημάδι δεν είναι μόνο όμορφο αλλά έχει και τα μελανά του σημεία. Εξάλλου και εμείς οι ίδιοι έχουμε αποτελέσει σφραγίδα για κάποιους στη ζωή τους και θα είμαστε μια γνωριμία σταθμός για αυτούς είτε το ξέρουμε, είτε όχι.

Κείνο που μετρά είναι να αποκομίζεις στιγμές, εμπειρίες, μάθημα και αναμνήσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο είσαι ζωντανός. Κείνο που μετρά είναι να είσαι εσύ και να συνεχίζεις το ταξίδι σου.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…