Γνωριμία με το βαλσαμόχορτο

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό σε όλους μας για τις δυνατές επουλωτικές του ιδιότητες. Πέρα όμως από αυτές μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Όταν συνδυάζεται με το λάδι (βαλσαμόλαδο) αποκτάει  ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.  Είναι όμως και πόσιμο, είτε σε αυτή την μορφή, είτε σαν έγχυμα. Ας το γνωρίσουμε.

Υπερικό το διάτρητο (βαλσαμόχορτο, περίκη)

HYPERICACEAE (Hypericum perforatum)

Συστατικά: γλυκοζίδια (μεταξύ άλλων μια κόκκινη χρωστική, η υπερικίνη), φυτικές χρωστικές, τανίνες, πτητικό έλαιο.

Κύριες Χρήσεις: Ιατρική. Αμυχές, εγκαύματα, νευραλγία, κατάθλιψη.

Το υπερικό από παλιά συνοδεύεται από τη φήμη αποτρεπτικού της μαγείας, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στο ευρύ θεραπευτικό φάσμα του βοτάνου. Είναι αποτελεσματικό ως κομπρέσα για ανοιχτές πληγές. Κατά το Μεσαίωνα χρησιμοποιείτο ευρύτατα για την επούλωση βαθιών πληγών από σπαθιά. Πιο πρόσφατα έρευνες στη Γερμανία επιβεβαίωσαν την αντιβακτηριακή δράση του. Το έλαιο που εξάγεται με εμβάπτιση των ανθών σε φυτικό λάδι, είναι εξαιρετικό όταν εφαρμόζεται εξωτερικά κατά της νευραλγίας και ανακουφίζει από τους πόνους της ισχιαλγίας. Επίσης, καταπραΰνει τα εγκαύματα, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του δέρματος κι όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι λέγεται πως επουλώνει τα γαστρικά και τα στομαχικά έλκη (μία κουταλιά του γλυκού 2-3 φορές την ημέρα). Ακόμη, είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση άχρηστων ουσιών από το σώμα. Χάρις σε αυτές του τις ιδιότητες, το εκχύλισμα συνιστάται για την ποδάγρα και την αρθρίτιδα. Επίσης, είναι κατάλληλο για την πρόληψη της νυχτερινής ενούρησης, με επάλειψη της βάσης της σπονδυλικής στήλης με αλοιφή. Χρησιμοποιείται και ως αποχρεμπτικό για την βρογχίτιδα, ενώ μια άλλη βασική χρήση του είναι να ηρεμεί το νευρικό σύστημα και κατά της κατάθλιψης, ιδίως κατά την εμμηνόπαυση. Το τσάι του, επίσης καταπραΰνει τους σπασμούς της περιόδου.

Δερματικές και μυϊκές φλεγμονές, τραύματα, δερματικές παθήσεις. Έχει μια βαθιά επίδραση στα νεύρα. Θεραπεία  αθλητικών τραυματισμών, μώλωπες, διαστρέμματα, πρηξίματα, κιρσούς, αιμορροΐδες, ραγάδες, επιχείλιο έρπη και παλαιά καψίματα.

Εξωτερική χρήση: Δεν πρέπει η χρήση του να ακολουθείται από έκθεση στον ήλιο, γιατί προκαλεί φωτοευαισθησία και δερματίτιδα.

Να μην χρησιμοποιείται παράλληλα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, χωρίς γνώμη ιατρού.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr