Γλυκό ψυγείου με γιαούρτι!

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα!
Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ.

Το γλυκάκι μας σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό
γλυκάκι. Ελάχιστα υλικά, ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος.

Με τριμμένη σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι. Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και πράσινο νεραντζάκι γλυκό.
Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι 2%.

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και περγαμόντο γλασέ

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό

Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών (φρέσκα ακέρωτα λεμόνια)

Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.

Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά προτίμηση εσπεριδοειδή) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το
    ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να
    ενσωματωθούν.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους: βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα, 1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα.

Από πάνω πασπαλίζουμε με καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο  ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού. Αφήνουμε άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι:

Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη, αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.

ΠΗΓΗ: cretangastronomy.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…