Γλυκό Κυδώνι μόνο με 5 υλικά!

Συντάκτης: Μαρία Γριζά

Το κυδώνι αποτελεί ένα από τα φρούτα του χειμώνα και είναι γνωστό ως «Χρυσό Μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα.

Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε, μόνο, σαν γλυκό του κουταλιού, ενώ λίγοι έχουν δει πως είναι στην όψη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού


Το κυδώνι είναι ένα μεγάλο στρογγυλό φρούτο, με κίτρινη φλούδα και, στο εξωτερικό του, μοιάζει με ένα μεγάλο κίτρινο μήλο. Εξού και ο συμβολισμός «χρυσό μήλο».

Η παρακάτω συνταγή είναι πανεύκολη και σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε!

Υλικά:

  • 3 κυδώνια
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή αρμπαρόριζα
  • ½ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

-Πριν ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε τα κυδώνια μας, είναι σημαντικό να έχουμε γεμίζει ένα μεγάλο μπολ με νερό και μέσα να έχουμε στύψει ένα ολόκληρο λεμόνι. Ξεκινάμε το καθάρισμα των κυδωνιών, όπως ακριβώς και τα μήλα.

-Με ένα μεγάλο μαχαίρι, καρφώνουμε το κυδώνι, μέχρι να φτάσουμε στα κουκούτσια και συνεχίζουμε, περιμετρικά, το κόψιμο. Αφού το κόψουμε στα δυο, κόβουμε το κάθε μισό σε μισοφέγγαρα και, από κάθε μισοφέγγαρο, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

-Τα μικρά κομμάτια από κάθε κυδώνι τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το νερό, για να μη μας μαυρίσουν.

-Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με όλα μας τα κυδώνια, ξεπλένουμε καλά τα κυδώνια, κάτω από άφθονο κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.

-Αμέσως ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το νερό, τη ζάχαρη και τα κυδώνια και τα βράζουμε καλά, πάντα, σε χαμηλή φωτιά, για να μπορούμε να ελέγχουμε το σιρόπι.

-Μόλις το μείγμα μας πάρει την πρώτη του βράση, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

-Υπολογίστε πως το αρχικό βράσιμο θα γίνει για 40΄

-Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 12 ώρες και, μετά από 12 ώρες, αφαιρούμε τα κυδώνια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στα βάζα.

-Είναι σημαντικό να μη γεμίσουμε μέχρι πάνω τα βάζα, γιατί, στη συνέχεια, θα ρίξουμε το σιρόπι.

-Μόλις αφαιρέσουμε τα κυδώνια από την κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι μας, μέχρι να πήξει.

-Μόλις πήξει το σιρόπι μας, το ρίχνουμε ζεστό μέσα στα βάζα. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά τα σφραγίζουμε.

Υ.Γ.: Τα κυδώνια που έχουν δοθεί στα υλικά, μας βγάζουν 2 μεγάλα βάζα.

Καλή μας όρεξη!

Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το dish_makers στο Instagram!

Συντάκτης: Μαρία Γριζά,

Influence:

Βέρα Αθηναία! Με σπουδές στο τμήμα ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας στην πανέμορφη Καστοριά. Από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού…