Γλυκές Ιστορίες: Επιδόρπια με ονόματα γυναικών

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη

Με αφορμή την πρόσφατη παγκόσμια μέρα της γυναίκας ας αναφερθούμε σε γυναίκες που ενέπνευσαν και  αποτέλεσαν την αιτία για να απολαμβάνουμε κάποια γλυκά μέχρι και σήμερα.

1. Κέικ Βικτώρια (Victoria sponge cake)

Όμορφο, δροσερό και κατάλληλο για τον ανοιξιάτικο καιρό. Το αριστοκρατικό αυτό κέικ πήρε το  όνομά του από τη βασίλισσα της Αγγλίας Βικτόρια. Σαν παιδί, η βασίλισσα Victoria στερήθηκε τα γλυκά, οπότε όταν ανέβηκε στο θρόνο φρόντισε να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο (ευφυής κίνηση -οι απανταχού λιχούδηδες επικροτούν). Συνήθιζε να κάνει διάφορα tea parties και να προσφέρει συνοδευτικές λιχουδιές όπως μπισκότα, κουλουράκια και κέικ. To αγαπημένο της ήταν το sponge cake και πήρε δικαιολογημένα το όνομά της. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο και αφράτο κέικ βανίλιας που σερβίρεται με κρέμα σαντιγί και φρέσκα φρούτα (συνήθως κόκκινα όπως οι φράουλες και τα μούρα) ή μαρμελάδα.

2. Πάβλοβα

Τραγανή εξωτερικά, υγρή και μαλακή στο εσωτερικό της με κρέμα και φρέσκα φρούτα. Όπως φημολογείται, ο σεφ του ξενοδοχείου «Wellington» αποφασίζει να ονομάσει  Πάβλοβα το ντελικάτο, αεράτο, αφράτο, κάτασπρο γλυκό που μοιάζει με μπαλαρίνα  προς τιμήν της διάσημης  μπαλαρίνας Άννας Πάβλοβα που είχε μαγέψει, με την ερμηνεία της ως κύκνος στο Καρναβάλι των Ζώων, κοινό και κριτικούς.

3. Παγωτό Pêche Melba

Δροσερό, εύκολο και υγιεινό γλυκό του καλοκαιριού που συνδυάζει κομπόστα από αρωματικά και ζουμερά ροδάκινα με παγωτό βανίλια, περιχυμένο από κόκκινη γλυκιά σάλτσα φτιαγμένη από βατόμουρα.  Το λαχταριστό επιδόρπιο εφευρέθηκε το 1892 ή το 1893 από τον Γάλλο σεφ Auguste Escoffier, στο Savoy Hotel στο Λονδίνο για να τιμήσει την Αυστραλιανή σοπράνο διεθνούς φήμης Nellie Melba που διέπρεψε στην όπερα.

Μάλιστα, η διάσημη σοπράνο σαγήνευσε τόσο τον Γάλλο σεφ, ώστε εκείνος δημιούργησε κι άλλη μια λιχουδιά με το όνομά της, το Melba toast, μια λεπτή φέτα φρυγανισμένη φέτα ψωμιού, η οποία γαρνίρεται συνήθως με τυρί ή πατέ και χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε σούπες και σαλάτες.

 

4. Τάρτα Τατέν (Tarte Tatin)

Η ανάποδη γαλλιδούλα τάρτα έμελλε να γίνει μια από τις πλέον διάσημες μηλόπιτες του κόσμου. Η τάρτα Τατέν λέγεται ότι δημιουργήθηκε τυχαία στο «Hotel Tatin» τη δεκαετία του 1880. Επρόκειτο για ένα μικρό ξενοδοχείο στη γαλλική περιοχή Lamotte-Beuvron, που διηύθυναν δυο γυναίκες, οι αδερφές Στεφανί και Καρολίν Τατέν. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη αφήγηση, η Στεφανί, που είχε αναλάβει την κουζίνα και τα καθημερινά μαγειρέματα, ξεκίνησε να φτιάχνει μια παραδοσιακή μηλόπιτα, αλλά ξεχάστηκε απ’ την κούραση της ημέρας και παράψησε τα μήλα μες στο βούτυρο και τη ζάχαρη…. Όταν η μυρωδιά της καμένης καραμέλας έφτασε στα ρουθούνια της καταπονημένης μαγείρισσας ήταν πια αργά. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει το γλυκό, αυτοσχεδίασε σκεπάζοντας τα παραψημένα μήλα με τη ζύμη –καπακώνοντας δηλαδή τη γέμιση με τη …βάση– και ρίχνοντας την ανάποδη πίτα για λίγο στο φούρνο. Στη συνέχεια την ξεφόρμαρε, γυρίζοντας την απ’ την καλή, και τη σέρβιρε στους πελάτες… Προς μεγάλη της έκπληξη αντί για διαμαρτυρίες επήρθε ενθουσιασμός στην πελατεία και η ανάποδη μηλόπιτα εξελίχτηκε σε εμβληματικό γλύκισμα του ξενοδοχείου, που την ενσωμάτωσε στο σταθερό του μενού.

5. Κρέπ σουζέτ (Crêpes Suzette)

Άλλο ένα γαλλικό γλυκό το οποίο αποτελείται από κρέπες οι οποίες παρασκευάζονται με βούτυρο, ζάχαρη και χυμό ξύσμα εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκαλιού και μανταρινιού). Οι ειδήμονες ρίχνουν το Grand Marnier στο τηγάνι και γέρνοντας το σκεύος ευγενικά προς τη φωτιά, «περνούν» τη φλόγα πάνω από το περιεχόμενο του τηγανιού, που «αρπάζει» και φλέγεται. Λένε ότι το γλυκό με το όμορφο άρωμα είναι προς τιμήν της γαλλίδας ηθοποιού του 19ου αιώνα Suzanne Reichenberg (1853-1924) που είχε ψευδώνυμο το Σουζέτ (Suzette) σε παράσταση της Comedie Francaise, όπου υποδίετο το ρόλο μιας υπηρέτριας που σερβίριζε κρέπες επί σκηνής.

6. Πάστα Σεράνο

Η γλυκιά σοκολατίνα με το εξωτικό όνομα είναι ελληνική υπόθεση. Το αηδόνι της Χιλής Ροσίτα Σεράνο μπορεί να ξεχάστηκε στον καλλιτεχνικό χώρο, αλλά έμεινε στη γαστρονομία ως μια από τις πιό αγαπημένες πάστες στην Αθήνα από το ’60. Ο Νίκος Καμπάνης αναφέρει ότι τότε η καλλιτέχνιδα σύχναζε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της Φωκίωνος Νέγρη –η οδός ήταν τότε στέκι θεατρανθρώπων– κι ο επιχειρηματίας του καταστήματος, γοητευμένος  από τη μελαχρινή γυναίκα ονομάζει έτσι τη σοκολατίνα!

Η αγαπημένη τούρτα των παλιών ζαχαροπλαστείων, η κλασσικότερη πάστα στις βιτρίνες υπήρξε γλυκιά  σοπράνο με φημολογούμενο ειδύλλιο με το Γεώργιο Παπανδρέου!

Συντάκτης: Μαίρη Κατάρτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.