Γλυκά του κουταλιού: Φτιάξτε τα τέλεια, συντηρήστε τα σωστά!

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ιδιαίτερα αγαπητά σε όλες τις ηλικίες; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την παρασκευή τους και πώς θα τα συντηρήσουμε σωστά;

Για πετυχημένα γλυκά του κουταλιού

• Πρέπει πάντα να διαλέγετε φρέσκα φρούτα εποχής που να είναι γερά και να τα πλένετε καλά.

• Να βράζετε τα φρούτα πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα, διατηρώντας την ξεσκέπαστη, και σε δυνατή φωτιά, για να διατηρήσουν το ωραίο χρώμα τους.

• Χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα και μην αμελείτε το ξάφρισμα για όσο χρειαστεί.

• Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά “δεμένα”, χαλάνε εύκολα. Για να διατηρηθούν πολύ καιρό, μεγάλη σημασία έχει το “δέσιμο” του σιροπιού. Το σιρόπι είναι το πιο απαιτητικό στάδιο της παρασκευής. Δεν είναι εύκολο να παραθέσει κανείς με ακρίβεια τη διαδικασία για το τέλειο σιρόπι, κάτι που επιτυγχάνεται με την εμπειρία. Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως δεν πρέπει να αλλάζετε τις αναλογίες ζάχαρης-φρούτων. Αν θέλετε να κόψετε ζάχαρη, πρέπει να το πάτε σταδιακά και να δείτε οι ίδιοι μέχρι ποιο σημείο αντέχει.

• Δείτε αν πέτυχε το σιρόπι με τη μέθοδο της σταγόνας: στάξτε κάπου μια-δυο σταγόνες να δείτε αν θα απλώσουν ή αν θα κρατηθούν.

• Όταν φτιάχνετε γλυκά του κουταλιού που θέλετε να τα αρωματίσετε, μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά σε σκόνη, διότι θα σας χαλάσουν το χρώμα. Προτιμήστε φρέσκα μυρωδικά ή ολόκληρα μπαχαρικά και τυλίξτε τα καλού κακού σε τουλπανάκι.

Πώς να διατηρήσετε τα γλυκά του κουταλιού

Για να διατηρήσετε για πολύ καιρό τα γλυκά του κουταλιού, πρέπει, μόλις γίνει το γλυκό, όπως είναι καυτό να το βάλετε σε αποστειρωμένο, στεγνό και καυτό βάζο. Γεμίζετε το βάζο μέχρι το χείλος του, το κλείνετε αεροστεγώς και το γυρίζετε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Αφού κρυώσει το γυρίζετε με το καπάκι προς τα πάνω και το φυλάτε σε σκοτεινό μέρος. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε και τις μαρμελάδες.

Πώς αποστειρώνετε το βάζο

Πλένετε το βάζο ή τα βάζα και το καπάκι. Τα βάζετε ανάποδα σε ταψί και τα τοποθετείτε στον φούρνο στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε, τα γεμίζετε με το γλυκό, που όπως είπαμε θα πρέπει να είναι ζεστό.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…