Γλώσσες που κατά καιρούς εξαφανίζονται

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, υπήρξαν διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες και πολιτισμοί. Με τα χρόνια όμως αφανίζονται όλο και περισσότερες, λόγω των επικρατέστερων γλωσσών.

Κάθε δύο εβδομάδες μια μικρή γλώσσα εξαφανίζεται παγκοσμίως, κατά τον συγγραφέα Άντριου Ντάλμπι. Από τις 5.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο, οι μισές είναι πιθανόν να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Περίπου το μισό μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μαθαίνει μία από τις έντεκα επικρατέστερες γλώσσες μαζικής επικοινωνίας, με κυρίαρχη την αγγλική γλώσσα. Τα αγγλικά υπολογίζει ο Ντάλμπι ότι τα μιλούν άπταιστα 700 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 1.800 εκατομμύρια επαρκώς.

Τα ουαλικά για παράδειγμα είναι μία γλώσσα που χρησιμοποιείται από 500.000 ανθρώπους, χάρη σε τεράστιες εκπαιδευτικές προσπάθειες. Αν και οι περισσότεροι είναι δίγλωσσοι, πράγμα που σημαίνει απειλή για την επιβίωση των ουαλικών.

Λατινικά, η αρχαιότερη και κυρίαρχη γλώσσα

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα παρατηρήσουμε πως την ίδια αντιμετώπιση είχαν και άλλες γλώσσες όπως η γαλατική, η καρχηδονική, η ετρουσκική και άλλες. Όλες τους εξαλείφθηκαν από τα λατινικά, τη γλώσσα της αποικιακής δύναμης. Όπως συμβαίνει και τώρα με τα αγγλικά.

Ακόμη και οι τοπικές γλώσσες της Τασμανίας «εξοντώθηκαν» μαζί με τη σφαγή των πληθυσμών της περιοχής. Όπως και στην Καλιφόρνια τον 19ο αιώνα υπήρχαν 98 διαφορετικές γλώσσες, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιβίωσαν και γνωρίζουν κάποιες.

Τα αγγλικά και η εξάπλωσή τους

Τα αγγλικά είναι η γλώσσα της οικονομίας, των διεθνών συναλλαγών, της πολιτικής. Γλώσσα της επιστήμης, της πληροφορικής και φυσικά του διαδικτύου.

Αποτέλεσμα της εξάλειψης των γλωσσών

Όταν χάνεται μια μικρή γλώσσα, χάνεται και η τοπική γνώση του φυσικού κόσμου και οι εναλλακτικές οπτικές. Παράλληλα χάνεται και η ευελιξία των κυρίαρχων γλωσσών, η οποία εξαρτάται από την αλληλεπίδρασή τους με άλλες.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κυρίως είναι η συρρίκνωση των γλωσσών. Καθώς για όσα λιγότερα πράγματα μιλάμε πχ. Πολιτική, οικονομία κλπ. (άσχετα από την γλώσσα), τόσο πιο τετριμμένη θα είναι και η αντίληψη για τον κόσμο.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr