Γλώσσα του σώματος… ένας δύσκολος γρίφος…

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Η γλώσσα του σώματος είναι η επικοινωνία χωρίς λέξεις. Είναι κάτι που κάνει κάποιος στον  άλλον χωρίς να  αποδίδεται πάντα με λεκτικό  νόημα. Το χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι «τα σήματα» που ένα άτομο στέλνει στο άλλο δεν είναι πάντα σκόπιμα και συχνά δεν έχουν γίνει αντιληπτά σωστά ή έχουν παρερμηνευτεί.

Η μη λεκτική συμπεριφορά είναι περίπλοκη, λεπτή και πολυκλαδική. Μπορεί να είναι δομημένη (σύμφωνα με ορισμένους κανόνες), αλλά το πιθανότερο είναι ότι εκφράζεται ασυνείδητα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 60 με 90 τοις εκατό της επικοινωνίας μας με άλλους είναι μη λεκτική, πράγμα που σημαίνει ότι η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούμε είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τη γλώσσα του σώματος οι περισσότεροι θεωρούμε  ότι δεν την αντιλαμβανόμαστε,  αλλά όσο ασυνείδητα τη «μιλάμε», το ίδιο ασυνείδητα την αποκωδικοποιούμε. Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές κινήσεις που όλοι μας τις πράττουμε. Σταυρώνουμε  τα πόδια μας, βάζουμε τα χέρια μας στη μέση… και θεωρούμε ότι απλά είναι κάποιες κινήσεις που τις κάνουμε όλοι. Όμως  με λίγη αυτοπαρατήρηση θα γίνει αντιληπτό  πως οι επιλογές μας για την κάθε στάση του σώματός μας σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε κάθε φορά.

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για να κάνουμε  μια καλή πρώτη εντύπωση. Γιατί; Μπορούμε με τη δύναμη της φωνής μας  ή  τη στάση του σώματός μας να δείξουμε παράλληλα και με το λόγο μας ένα κομμάτι του χαρακτήρα μας και να ενισχύσουμε τους σκοπούς μας. Μέσα  στα πρώτα λεπτά της συνάντησής μας με κάποιον, παίρνουμε ήδη αποφάσεις σχετικά με τις προθέσεις του άλλου προσώπου,  αν το άτομο είναι αξιόπιστο και κάποιος με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε. Ο τρόπος που στέκεται απέναντι μας, ο τρόπος που κουνάει τα χέρια του καθώς μιλάει, είναι στοιχεία που αποκωδικοποιούν την προσωπικότητά του και συχνά δείχνουν τις προθέσεις του. Ως εκ τούτου, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουμε  τον εαυτό μας – ειδικά ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε  μη λεκτικά-  είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα πρώτα λεπτά μια συνάντησης – επιχειρηματικής ή προσωπικής.

Για να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος  σημαντικό ρόλο παίζει η διαίσθησή μας. Επίσης η καλύτερη γνώση του συνομιλητή μας και η παρατηρητικότητά μας είναι δύο ακόμα παράγοντες που μας βοηθούν να αντιληφτούμε τα σημάδια της γλώσσας του σώματος. Ας ελέγξουμε ορισμένες  χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Το πρόσωπο:

Το πρόσωπο θεωρείται βασική πηγή της μη λεκτικής επικοινωνίας. Το βλέμμα ενός ανθρώπου μπορεί να πει περισσότερα από τα λόγια του. Σε μια συνάντηση,  η μικρής διάρκειας οπτική επαφή μπορεί να δηλώνει και αδιαφορία, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια της οπτικής επαφής μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή ακόμη και φλερτ.

Τα χέρια:

Οι κινήσεις που κάνουμε με τα χέρια μας είναι συχνά αποκαλυπτικές της συναισθηματικής μας κατάστασης. Όταν οι ώμοι μας κυρτώνουν είμαστε θλιμμένοι, όταν βάζουμε τα χέρια στις τσέπες ή τα σταυρώνουμε στο στήθος υποδηλώνεται ότι δεν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε μια συζήτηση ή δεν επιθυμούμε να αποκαλύψουμε στοιχεία για τον εαυτό μας. Τις περισσότερες φορές  κάνουμε αυτές τις κινήσεις υποσυνείδητα και ασυναίσθητα.

Ο τόνος της φωνής:

Ο τόνος και η ένταση της φωνής μπορούν να φανερώσουν  στοιχεία για τον συνομιλητή μας και τη διάθεσή του.  Ο χαμηλόφωνος τρόπος ομιλίας συχνά χαρακτηρίζει μελαγχολικούς ανθρώπους ή ανθρώπους που δεν έχουν εμπιστοσύνη στα  λεγόμενά τους και στον εαυτό τους. Αντίθετα, ο γρήγορος και δυναμικός τρόπος ομιλίας φανερώνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Όμως μπορεί και να φανερώσει έναν άνθρωπο που απλά μέσα από τον τόνο της φωνής του και όχι από  την ουσία των λεγομένων του,  θέλει να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να πιστέψει κανείς ότι εύκολα μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος. Όμως και η ψυχρή προσκόλληση στο λόγο, δεν είναι πάντα ικανή να μας οδηγήσει σε ένα βέβαιο συμπέρασμα. Επομένως, ας εμπιστευτούμε και αυτά που ακούμε, αλλά και τη διαίσθησή μας…

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr