Γλώσσα του σώματος: Αποτελεί παράγοντα ορθής επικοινωνίας;

Συντάκτης: Αγγελική Καλλιακμάνη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα 7% της ανθρώπινης επικοινωνίας εκφράζεται με τα λόγια. Τα υπόλοιπα μηνύματα που στέλνουμε, συνειδητά ή ασυνείδητα, στον περίγυρο, εκπέμπονται από τη γλώσσα του σώματος, τη στάση μας, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο της φωνής μας

Η γλώσσα του σώματος των ανθρώπων αποκαλύπτει αρκετές φορές ότι αυτό που επιλέγουν να εκφράσουν είναι διαφορετικό από αυτό που σκέφτονται ή αισθάνονται. Αποτελεί  επιστημονικό γεγονός ότι οι χειρονομίες των ανθρώπων δηλώνουν τις αληθινές τους προθέσεις.  Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εκατοντάδες διαφορετικών σημάτων είτε ως αποδέκτες, είτε ως πομποί αυτών.  Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ετυμηγορία μέχρι ποιο βαθμό διαβάζεται η γλώσσα του σώματος, ούτε θα εκδοθεί ποτέ, διότι η διαμόρφωσή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες κυρίως κοινωνικοπολιτισμικούς οι οποίοι είναι και δυσκόλως μετρήσιμοι.

Γλώσσα του σώματος: Αποτελεί παράγοντα ορθής επικοινωνίας;

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η μελέτη της γλώσσας του σώματος αποτελεί ίσως χάσιμο χρόνου, ενώ άλλοι έχουν ακριβώς αντίθετη γνώμη. Για παράδειγμα, ο δικηγόρος Λουίς Νάιζερ διαβάζει κάθε είδους μήνυμα που προέρχεται από το σώμα και προετοιμάζει ανάλογα τους κατηγορούμενους, ώστε ο δικαστής και οι ένορκοι να πειστούν για τα επιχειρήματά του. Δηλαδή, για την γλώσσα του σώματος που ο ίδιος ο Νάιζερ θέλει να διαβάζουν.

Φωτεινά παραδείγματα μεμαθημένων «τεχνικών επικοινωνίας» είναι οι πολιτικοί, άνθρωποι της εξουσίας, σημαίνοντα πρόσωπα, άνθρωποι κύρους οι οποίοι δεν αφήνουν στην τύχη τους τη γλώσσα του σώματος προκειμένου αυτή να είναι απολύτως εναρμονισμένη με τα λεγόμενά τους.

Όπως και να έχει, η γλώσσα του σώματος αδιαμφισβήτητα είναι ένα φυσικό τμήμα της συζήτησης και της επικοινωνίας. Όταν εκδηλώνεται αβίαστα  και αυθόρμητα μπορεί να καταστεί μια φοβερά αποτελεσματική μορφή επικοινωνίας. Στον αντίποδα, όταν επινοείται, δίνει την εντύπωση αυτού που είναι: της απάτης.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Αγγελική Καλλιακμάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr