Γκρεμίζοντας τα στερεότυπα: Δυναμική είσοδος ανδρών σε επαγγέλματα που θεωρούνταν «γυναικεία»

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Η κατάργηση των κοινωνικών προκαταλήψεων φέρνει τα πάνω-κάτω εδώ και δεκαετίες,  και είναι ευτύχημα ότι επαγγέλματα που θεωρούνταν «γυναικεία» έχουν πλέον κατακτηθεί και από άνδρες που αφοσιώθηκαν και διαπρέπουν σ’ αυτά!

Όπως οι γυναίκες έχουν αρχίσει να εισχωρούν με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους ανδροκρατούμενους επαγγελματικούς τομείς έτσι και  πολλοί άντρες έχουν επιλέξει και επιτύχει απόλυτα σε επαγγέλματα που παλιότερα κυριαρχούνταν από γυναίκες. Τα δύο φύλα, απαλλαγμένα από στερεότυπα αιώνων,  προσφέρουν το καθένα  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε κάθε τομέα ενασχόλησης.

-Κομμωτές

Όταν λέμε κομμωτές δεν εννοούμε τον αντρικό κουρέα ή κοινώς μπαρμπέρη, τον οποίο παλαιότερα επισκέπτονταν όλοι οι άντρες, αλλά τον κομμωτή που κάνει ανταύγειες, βαφές και χτενίσματα και συνήθως έχει ευφάνταστες ιδέες για το τριχωτό της κεφαλής είτε αυτό είναι αντρικό είτε γυναικείο. Υπάρχουν πολλοί άντρες που έχουν προσφέρει πολλά στο επάγγελμα αυτό και το έχουν αναγάγει- μαζί με τις γυναίκες συναδέλφους τους- σε τέχνη! Ίσως ή καλλιτεχνική φύση που ήδη είχαν, ίσως η πεποίθηση του ότι εφόσον μπήκαν στο επάγγελμα αυτό πρέπει να κερδίσουν τη δύσκολη εμπιστοσύνη των γυναικών, κάτι από αυτά τούς καταξίωσε στο χώρο ως άψογους επαγγελματίες.

Μάγειρες

Ναι, το γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτεροι σεφ είναι άντρες, όμως, για αναλογιστείτε, από την αρχαιότητα έως και σήμερα ποιος είναι ο βασικότερος μάγειρας του σπιτιού; Όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε οι γυναίκες είναι εκείνες που στην πλειονότητά τους αναλαμβάνουν συνήθως αυτή την ενασχόληση στο σπίτι. Ευτυχώς σιγά σιγά τα στερεότυπα καταργούνται και το δίπτυχο σπίτι-οικογένεια ως στόχος ζωής για τη γυναίκα ανήκει στο σκοτεινό παρελθόν. Παρόλα αυτά οι άντρες έχουν κάνει μια πολύ επιτυχημένη είσοδο στο χώρο αυτό και πλέον θεωρούνται κορυφαίοι στον τομέα.

-Νοσηλευτές

Η «αδερφή νοσοκόμα»  όπως συνηθίζαμε να φωνάζουμε κάποτε στα νοσοκομεία, πλέον μπορεί να είναι άντρας, δηλαδή νοσηλευτής  και μάλιστα υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός αντρών που επιλέγει τόσο το επάγγελμα του νοσηλευτή όσο και του μαιευτήρα ως επάγγελμα καριέρας και μάλιστα με τεράστια επιτυχία!

-Ράφτες

Μπορεί οι προγιαγιάδες μας να είχαν μετρήσει χιλιόμετρα στον αργαλειό και να είχαν πλέξει μόνες τους τα ρούχα όλης της οικογένειας όμως να σου ο Gaultier, να σου ο Armani, να σου ο Ralph Loren και άλλοι πολλοί που από το κοφτό βελονάκι έφτασαν σε άλλο επίπεδο το ράψιμο και μάλιστα το ανήγαγαν σε ολόκληρη βιομηχανία. Κάποιοι, όπως το Yves Saint Laurent  άφησαν εποχή, η ζωή τους έγινε ταινία και συνεχίζουν να εμπνέουν στον τομέα της μόδας και του ντυσίματος.

Είναι πραγματικά ευτύχημα να ζούμε την άρση των στεγανών που μας στέρησαν από ταλαντούχους ανθρώπους που θέλανε να προσφέρουν. Τότε, οι κοινωνικές προκαταλήψεις δεν θα αφήναν ούτε γυναίκες να ασκήσουν «ανδρικά» επαγγέλματα, ούτε άνδρες να διαπρέψουν σε «γυναικεία». Ευτυχώς η κοινωνία, παρά τα πισωγυρίσματά της, βαδίζει με φόρα μπροστά και πασχίζει να καταπολεμήσει όσα την κρατάνε πίσω, δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.