Γιατί οι άνθρωποι μειώνουν τις επιτυχίες των άλλων;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Σας έτυχε ποτέ να αναφέρεστε σε παρέες ή σε συγγενείς σας για κάποια πράγματα που έχετε καταφέρει και εκείνοι αντί να χαρούν, να κάνουν τα πάντα για να μειώσουν τη χαρά σας;

Γιατί οι άνθρωποι επιθυμούν να μειώνουν τη χαρά των άλλων; Γιατί επιθυμούν να παρουσιάζουν ως κάτι λιγότερο κάτι σημαντικό που κάποιος άλλος πετυχαίνει;

Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να μειώνουν τη χαρά των άλλων;

Οι άνθρωποι επιθυμούν να μειώνουν τη χαρά των άλλων, επειδή αισθάνονται ζήλια όταν βλέπουν πως κάποιος άλλος μπορεί να καταφέρει κάτι που εκείνοι δεν μπορούν. Ένας άνθρωπος που χαίρεται για εμάς όταν βλέπει πως πετυχαίνουμε κάτι και επιθυμεί το καλό μας, μπορεί να μας δώσει μία παραίνεση, αλλά όχι να μειώσει και να παρουσιάσει ως κάτι λιγότερο αυτό που έχουμε καταφέρει.

Οι άνθρωποι που ζηλεύουν, πολλές φορές δεν το παραδέχονται και κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία του τύπου “θέλω το καλό σου”. Οι φίλοι μάλιστα που αισθάνονται ζήλια, μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται σταδιακά ή να μην επιθυμούν να γιορτάζουν και να επικοινωνούν πια μαζί μας.

Γιατί οι άνθρωποι μειώνουν τις επιτυχίες των άλλων;

Ένας άνθρωπος που μας αγαπάει πραγματικά, δε διστάζει ακόμα και να πετάξει στα σύννεφα μαζί μας, όταν βλέπει πως η δική μας χαρά είναι μεγάλη. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που δηλητηριάζει σχέσεις και θρέφει την ανασφάλεια. Ένας άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του και τον φροντίζει, γνωρίζει τη μοναδικότητα και τα ελαττώματά του και δε χάνει ώρες από τη ζωή του για να ζηλεύει ή να μειώνει τη χαρά των άλλων ανθρώπων. Η ζήλια με την έννοια του θέλω να καταφέρω αυτό που πετυχαίνει ο άλλος και όχι με την έννοια μισώ και εύχομαι κακό για τον άλλον, μπορεί να μας δώσει το έναυσμα ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Η ζήλια που πλημμυρίζει από άσχημα συναισθήματα για την αξία του άλλου, είναι βλαπτική και τοξική.

Φέρνοντας στη ζωή μας ανθρώπους που μας αγαπούν πραγματικά και χαίρονται με όλη τους την καρδιά για εμάς, βοηθάμε τη ζωή μας να γίνει ποιοτικότερη και ωραιότερη.

Είχα διαβάσει κάποτε μία φράση που θεωρώ πως αντικατοπτρίζει σωστά το συναίσθημα της ζήλειας: Το να ζηλεύεις δε λέει τίποτα για τον άλλο άνθρωπο. Φανερώνει το πόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχεις.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…