Ginseng: Η πανάκεια της φύσης

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ginseng: Η πανάκεια της φύσηςΤο όνομα ginseng (τζίνσενγκ) έχει κινεζική προέλευση, σημαίνει ανθρώπινη ρίζα και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό διχαλωτό σχήμα της ρίζας που μοιάζει με ανθρώπινα πόδια. Η λατινική ονομασία του είναι panax και προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που για χάρη του διεξήχθησαν πολλές έρευνες στον κόσμο.

Το περιοδικό Drugs.com λέει ότι από το 2011, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τακτικά ginseng. Ο όρος “ginseng” αναφέρεται είτε στο αμερικανικό ginseng είτε στο ginseng της Ασίας. Και οι δύο ποικιλίες πάντως χρησιμοποιούνται για την προώθηση της ευημερίας και τη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής απόδοσης κάτω από συνθήκες στρες. Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα απέδειξαν ότι το ginseng μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της σοβαρότητας ορισμένων ασθενειών.

Ιός RSV

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Georgia το ginseng μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία και στην πρόληψη του αναπνευστικού και συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία.

Σε ένα πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Nutrients και σε μία επερχόμενη έκδοση του περιοδικού International Journal of Molecular Medicine ο Sang-Moo Kang αναφέρει τις ευεργετικές επιδράσεις του ginseng. Η έρευνα του Kang επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά των ιογενών ασθενειών όπως είναι ο ιός της γρίπης και του RSV, αλλά συνεργάστηκε παράλληλα με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα στη Νότια Κορέα που ήθελαν να μελετήσουν αν το ginseng μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας και την προστασία από τη νόσο.

Γρίπη Α (H1N1)

Η εποχική γρίπη είναι μια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί ετήσιες επιδημίες σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου 250.000 έως 500.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η γρίπη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, και νέοι απροσδόκητοι ιοί μπορεί να αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή και να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ο ιός της γρίπης H1N1 είναι γνωστός ως γρίπη των χοίρων και εμφανίστηκε το 2009, ενώ εξαπλώθηκε γρήγορα σε περισσότερες από 74 χώρες.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, ο Kang διερεύνησε κατά πόσο το κόκκινο ginseng προλαμβάνει τη γρίπη Α (H1N1). Διαπίστωσε ότι το κόκκινο ginseng βελτιώνει την επιβίωση των επιθηλιακών κυττάρων του ανθρώπινου πνεύμονα που μολύνονται από τον ιό της γρίπης.

Ginseng: Η πανάκεια της φύσηςΔιαβήτης τύπου 2

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ginseng μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η επίδραση παρατηρήθηκε ακόμη και σε μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών μηνών.

Ελέγχει το βάρος

Το ginseng πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας και έχει την ιδιότητα να ελέγχει το βάρος. Μάλιστα, τo τσάι ginseng λειτουργεί ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης.

Σωματική και ψυχική υγεία

Το ginseng βοηθά τους αθλητές να χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, ενώ ρυθμίζει τον μεταβολισμό αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας. Η κατανάλωση ginseng μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο αποκατάστασης και το στρες. Επιπλέον, το ginseng τσάι ενεργεί ως διεγερτικό για τα κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης.

Στυτική δυσλειτουργία

Η κατανάλωση κορεάτικου ginseng μειώνει τη στυτική δυσλειτουργία όπως προκύπτει από διάφορες έρευνες που διεξήχθησαν κατά το παρελθόν. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη του, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Προβλήματα εμμήνου ρύσεως

Οι νεαρές γυναίκες που υποφέρουν από κράμπες της περιόδου συνιστάται να πίνουν τσάι ginseng. Πιστεύεται επίσης ότι μειώνει τον πόνο στο στομάχι που συνδέεται με την εμμηνόρροια.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…