Γίνετε σούπερ ήρωες στην πραγματική ζωή

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ακολουθώντας τα διδάγματα μέσα από ταινίες με σούπερ ήρωες φτιάξτε και εσείς τον χαρακτήρα σούπερ ήρωα που σας εκφράζει και θωρακίστε την προσωπικότητά σας.

Οι ταινίες με σούπερ ήρωες αποτελούν σημαντική πηγή διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους. Με αφορμή κόμικς και κινούμενα σχέδια τα οποία σημάδεψαν τα παιδικά μας και εφηβικά μας χρόνια, οι ταινίες αυτές έχουν εξελιχτεί σε πραγματική τέχνη.

Μέσα από τους χαρακτήρες αυτούς όμως αρκετές φορές μπορούμε να πάρουμε και διδάγματα, ώστε να θωρακίσουμε τον χαρακτήρα μας και να γίνουμε και εμείς κατά κάποιον τρόπο σούπερ ήρωες.

Όταν πέφτουμε πρέπει να ξανασηκωνόμαστε

Ίσως μια από τις πιο περιβόητες ατάκες που έχουν ακουστεί σε ταινία Μπάτμαν. Ακούγεται βέβαια από τον Άλφρεντ, τον πιστό του υπηρέτη, σε μια στιγμή όπου για το ήρωά μας όλα μοιάζουν άσκοπα και χαμένα. Το κρησφύγετό του έχει τυλιχτεί στις φλόγες, έχει χάσει με τραγικό θάνατο έναν από τους μεγάλους έρωτες της ζωής του και δεν έχει ιδέα πώς να πιάσει τον κακοποιό που ευθύνεται για όλα αυτά. Στη στιγμή αυτή λοιπόν που η θέλησή του λυγίζει ο πιστός του υπηρέτης και φίλος, που τον έχει μεγαλώσει από μικρό παιδί, του λέει:

«Γιατί πέφτουμε; Για να μάθουμε να ξανασηκωνόμαστε.»

Το ηθικό δίδαγμα εδώ είναι ότι όσο στραβά και να πηγαίνουν τα πράγματα πρέπει να έχουμε τη θέληση και την επιμονή να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε να πάνε καλά και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας.

Γίνετε σούπερ ήρωες στην πραγματική ζωή

Με μια μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη

Η φράση αυτή έρχεται από το στόμα του θείου Μπεν στην ταινία Spiderman. Είναι ίσως ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει πολλούς φιλοσόφους και σοφούς στην ιστορία, όπως ο Θουκυδίδης ο οποίος ασχολήθηκε αρκετά με το ζήτημα της δύναμης. 

Εδώ λοιπόν ο θείος Μπεν ο οποίος αργότερα δολοφονείται από έναν ληστή στην ουσία συμβουλεύει τον ανιψιό του και μελλοντικό υπερήρωα Πήτερ, να χρησιμοποιεί τη δύναμή του με σκοπό να κάνει καλό και όχι κακό και να βοηθάει την ανθρωπότητα. Κάτι το οποίο κάνει ο Πήτερ στην πράξη αργότερα στην ταινία, όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που σκότωσε τον αγαπημένο του θείο και επιλέγει το σωστό.

Η πραγματική δύναμη είναι μέσα μας

Σε μια από τις τελευταίες ταινίες Avengers ο  Spiderman  και ο  Iron man  (Τόνυ Σταρκ που έχει φτιάξει την στολή για τον Spiderman)  έχουν τον εξής διάλογο:

Spiderman: Δεν είμαι τίποτα χωρίς αυτήν την στολή.

Tony Stark: Αν είσαι ένα τίποτα χωρίς αυτή τη στολή τότε δεν πρέπει να την έχεις.

Εδώ λοιπόν ο  Tony λέει στον νεαρό ήρωα ότι η πραγματική του δύναμη είναι μέσα του και ότι πρέπει να βρει το κουράγιο, το οποίο χαρακτηρίζει κάθε ήρωα. Μια στολή δεν κάνει τον ήρωα, αλλά η προσωπικότητά του και το πώς αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.

Αυτά είναι στοιχεία της προσωπικότητάς του και αυτά τα έχουμε όλοι μέσα μας. Επίσης τον κάνει να καταλάβει ότι τον αξιολογεί και ότι για να φοράει κάποιος μια στολή φτιαγμένη από για τον Iron man, πρέπει να έχει αποδείξει ότι είναι άξιος.

Ο καθένας μπορεί να είναι ήρωας

Ο Μπάτμαν στο τέλος της μεγάλης τριλογίας αντιμετωπίζει ίσως τον πιο δύσκολο αντίπαλό του τον Bane, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη με μια βόμβα. Αφού έχει αντιμετωπίσει τον θηριώδη αυτό κακοποιό, ο ήρωας αναλαμβάνει να πάρει τη βόμβα, την οποία δεν μπορούν να απενεργοποιήσουν, μακριά από την πόλη και να θυσιαστεί για το καλό της.  Ο επίτροπος τον ρωτάει λοιπόν:

-Δεν πρέπει η πόλη να γνωρίζει ποιος την έσωσε;

Η απάντηση:

-Ο καθένας μπορεί να  είναι ήρωας. Ακόμα και ένας άνθρωπος ο οποίος έβαλε ένα μπουφάν στους ώμους ενός χαμινιού από τον δρόμο και το αγκάλιασε, καθησυχάζοντας το ότι υπάρχει μέλλον, είναι ήρωας. (αναφερόμενος στο κοινό παρελθόν αυτών των δύο ανδρών και στις προσπάθειες του αρχηγού κατά τη δύσκολη στιγμή)

Γίνετε σούπερ ήρωες στην πραγματική ζωή

Εκτός από το ότι εδώ ο ήρωας δεν προσπαθεί να πάρει την δόξα, αλλά έχει προάγει την λέξη ανιδιοτέλεια σε άλλο επίπεδο, μας  δηλώνει ότι όλη η ανθρωπότητα έχει την ποιότητα και την στόφα του ήρωα μέσα της και ότι μια καλή πράξη ή ίσως μια μικρή πράξη για εμάς είναι πράξη ηρωισμού για κάποιον άλλο.

Οι πράξεις μας, μας ορίζουν

Σε μια ανάλογη στιγμή ο Μπάτμαν αντιμετωπίζει πάλι μια μεγάλη απειλή. Η γυναίκα την οποία αγαπάει του λέει να της αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Οπότε αυτός της απαντά:

-Δεν έχει σημασία το ποιος είμαι κάτω από την μάσκα. Οι πράξεις μου είναι αυτές που ορίζουν το ποιος είμαι.

Όντως λοιπόν κρινόμαστε μέσα από τις πράξεις μας και αυτές καθορίζουν την ιδιαίτερη ταυτότητά μας.  Η μάσκα εδώ ίσως και να έχει μια συμβολική διάσταση και να δείχνει ότι όσο και να θέλουμε να δείξουμε μια άλλη εικόνα στον έξω κόσμο, αυτό το οποίο είμαστε κάτω από την μάσκα δεν κρύβεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση (του Μπάτμαν) η μάσκα του είναι ο Μπρους Γουέην και όχι ο μασκοφόρος εκδικητής.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.