Γίνετε εθελοντής σε περιβαλλοντικές οργανώσεις

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή

H έννοια του εθελοντισμού, ευτυχώς, έχει αναβαθμιστεί στα χρόνια της κρίσης. Είναι κάτι που είναι σημαντικό να το προσθέσεις στο βιογραφικό σου, καθώς δείχνει έναν άνθρωπο δραστήριο, με ενδιαφέροντα, που ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Εκτός αυτού όμως, το να λάβεις μέρος σε μια εθελοντική οργάνωση, είναι μια εμπειρία ζωής από μόνο του. Αν μάλιστα έχει να κάνει και με το περιβάλλον, έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

  • Σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους, συχνά και διαφορετικών εθνικοτήτων (οι ξένοι και ειδικά οι δυτικοευρωπαϊοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος).
  • Έρχεσαι σε επαφή με τη φύση, που σε χαλαρώνει και σε αναζωογονεί
  • Μαθαίνεις χρήσιμα πράγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και στη ζωή σου, π.χ. να φυτεύεις δέντρα ή να περιποιείσαι τα ζώα.
  • Καλλιεργείς δεξιότητες, όπως ομαδική συνεργασία, επικοινωνία, οργάνωση κ.α., που είναι εφόδια για το βιογραφικό σου
  • Βελτιώνεις τη φήμη σου ως υποψήφιος εργαζόμενος, καθώς δείχνεις μια υπευθυνότητα και ευαισθησία ως πολίτης.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να βιώσετε την εμπειρία του εθελοντισμού, ενημερωθείτε πρώτα για να διαλέξετε τον οργανισμό που σας ταιριάζει. Δείτε ως προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τι επιλογές υπάρχουν, τι θα αποκτήσετε από την εμπειρία και τι είδους εθελοντές ζητάνε συνήθως.

Ορισμός εθελοντισμού

Ο εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής, ενσυνείδητη προσφορά για κάποιο κοινωνικό σκοπό και δεν έχει υλικά ανταλλάγματα. Η συνεισφορά των εθελοντών είναι πρωταρχικής σημασίας για τις διάφορες οργανώσεις και έχει ως αποτέλεσμα την κατάκτηση κάποιου επιθυμητού στόχου για το κοινό καλό.

Σημαντικότητα εθελοντισμού

Ένα τέτοιο είδος εθελοντικής προσφοράς υλοποιείται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι εθελοντές τέτοιων οργανώσεων αναπτύσσουν το αίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς και την απόκτηση εμπειριών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και των στοιχείων που αποτελούν το οικοσύστημα όπως η χλωρίδα και η πανίδα.

Ενασχολήσεις εθελοντών

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν εθελοντές που θα ασχοληθούν εντατικά με τον καθαρισμό των μολυσμένων και κατεστραμμένων ακτών από τα σκουπίδια και άλλου είδους ακαθαρσίες, τον καθαρισμό των δασών και πάρκων από απορρίμματα και επίσης ασχολούνται με τη συστηματική δεντροφύτευση για να αντικατασταθούν τα κομμένα ή/και καμμένα δέντρα και συνεπώς να διατηρηθεί η ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης, οι εθελοντές προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους για την προστασία των υπό εξαφάνιση άγριων ζώων και πουλιών και την συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημαντικότητα της προσφοράς των εθελοντών

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στηρίζονται στους εθελοντές που τις απαρτίζουν για να προστατεύσουν το περιβάλλον και το οικοσύστημα από ανθρώπινες παρεμβάσεις που το καταστρέφουν ή/και από φυσικές καταστροφές. Οι εθελοντές προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους σε περιβαλλοντικές εργασίες που είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον.

Αποκόμιση εμπειριών για τους εθελοντές

Οι εθελοντές παροπλίζονται με ευαισθησία και με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Συμμετέχοντας στις δράσεις και τις εκστρατείες που διοργανώνουν οι οργανισμοί, προσθέτουν ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη ενός υγιούς και καλοδιατηρημένου φυσικού περιβάλλοντος σε άριστη κατάσταση.

Επίλογος

Εντέλει, οι εθελοντές των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των δράσεων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των οργανώσεων αυτών και διακατέχονται από υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς για το κοινό καλό.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκερζελή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.