Γίνε παραγωγικός αφήνοντας το Facebook

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Γίνε παραγωγικός αφήνοντας το FacebookΓια τα τελευταία 100 χρόνια περίπου υπήρξε τεράστια βελτίωση στην επικοινωνία. Από τις επιστολές στις τηλεφωνικές κλήσεις, από τις τηλεφωνικές κλήσεις στα μηνύματα κειμένου, από τα κείμενα στις κλήσεις βίντεο και από τα βίντεο στο κοινωνικό δίκτυο. Μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις, μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 21ου αιώνα, ιδρύθηκε το 2004 και από τότε άρχισε να εξαπλώνεται σαν ιός πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Τώρα το Facebook έχει περισσότερους από 1.230.000.000 ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ως στόχο να ενώσει όλους τους ανθρώπους, οι επιπτώσεις του Facebook στις μάζες εγείρουν μια τεράστια συζήτηση σχετικά με τα μειονεκτήματα. Είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε για το πώς επηρεάζει την παραγωγικότητά σας.

1. Το Facebook είναι χάσιμο χρόνου

Πολλοί δεν γνωρίζουν τον χρόνο που πραγματικά δαπανούν για την προβολή γεγονότων της ζωής των άλλων. Έγινε τέτοια ασθένεια που πολλοί ακόμα αισθάνονται υποχρεωμένοι να πατήσουν like ή να σχολιάσουν οτιδήποτε έχει κοινοποιηθεί. Μπορεί να περνάτε χρόνο στο Facebook κατά τον ελεύθερο χρόνο σας. Θα μπορούσατε όμως να περάσετε αυτό το διάστημα ξεκινώντας μία νέα δραστηριότητα ή να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας.

2. Tο Facebook μπορεί να σας αποθαρρύνει

Βλέποντας τις συνεχείς κοινοποιήσεις των φίλων σε πάρτι ή φίλων που βγαίνουν συχνά, μπορεί να αισθάνεστε ανασφάλεια για τον εαυτό σας και να νιώθετε απογοητευμένοι, αν τα δικά σας μηνύματα δεν είναι τόσο ιδιαίτερα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να βγαίνει κανείς κάθε ημέρα λόγω των καθημερινών εργασιών. Επιπλέον, το να μοιράζεστε καθημερινά κάθε στιγμή της ζωής σας δεν είναι υποχρέωση δεδομένου ότι είναι προσωπική.

3. Το Facebook σας κάνει να ασχοληθείτε με ανώφελους ανθρώπους

Κοιτάξτε τον αριθμό των φίλων που έχετε στο Facebook. Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά καλοί φίλοι; Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι στο Facebook που δεν σχετίζονται με εσάς, ενώ κάποια στιγμή θα σας στείλουν μήνυμα και εσείς θα απαντήσετε. Έτσι, θα χάσετε όχι μόνο τον χρόνο σας, αλλά και την ενέργειά σας.

4. Το Facebook σας κάνει να ασχοληθείτε με άχρηστες πληροφορίες

Είναι άλλο πράγμα να διαβάζετε εφημερίδες ή περιοδικά προκειμένου να λάβετε πληροφορίες και άλλο να βρείτε κάποιες πληροφορίες μέσω της συνεχούς κοινοποίησης. Ένα είναι σίγουρο πάντως μετά τη διακοπή του. Δεν θα σας λείψουν τα selfies των κοριτσιών με τα περίφημα duckface.

5. Το Facebook προκαλεί ζημιά στις επικοινωνιακές δεξιότητες

Γίνε παραγωγικός αφήνοντας το FacebookΠότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκατε στην πραγματική ζωή με τους φίλους, τους συγγενείς ή τους συναδέλφους σας; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της επικοινωνίας, στην ουσία όμως ξεχνάμε την πραγματική επικοινωνία. Ως εκ τούτου, σημειώνονται δυσκολίες στην αποτελεσματική επικοινωνία που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μας στο σπίτι, στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού.

6. Το Facebook γίνεται η ζωή σας

Η στρατηγική μάρκετινγκ του Facebook είναι αρκετά σαφής. Σας κάνει να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν με κόπο να γίνουν κάποιοι άλλοι καταλήγοντας να απομονωθούν από τον πραγματικό κόσμο και να χάσουν τον εαυτό τους. Είναι δυνατόν να περάσουν τον ίδιο χρόνο και να ξοδέψουν ενέργεια προσποιούμενοι εσάς ή λανσάροντας μια καλύτερη έκδοσή σας.

Οι λόγοι παραπάνω παρουσιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να εξετάσετε τα συναισθήματά σας σχετικά με το Facebook και να φανταστείτε πώς μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη ζωή και την παραγωγικότητά σας. Ως εκ τούτου, τα σημεία αυτά θα σας καθοδηγήσουν να δείτε τη ζωή χωρίς αυτό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…