GIMP: δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων είναι ένα επαγγελματικό προσόν που μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλές δουλειές. Για προσωπική χρήση αλλά και επαγγελματικές εφαρμογές είναι ιδανικό να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα δωρεάν τέτοιο πρόγραμμα, με πιο διάσημο απ’ όλα, το εξαιρετικό GIMP.

Η ψηφιακή εικόνα 

Η εικόνα έχει διεισδύσει παντού μέσα από τους υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και τις ταμπλέτες. Οι οθόνες έχουν γίνει ο καλύτερος «φίλος» του ανθρώπου και το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει με εικόνες κάθε τύπου. Πολλάπρογράμματα χρησιμοποιούν εικόνες και πολλοί επαγγελματίες την χρειάζονται ακόμα και σε επαγγέλματα που δεν σας έρχονται στον νου, όπως γιατροί και μηχανικοί. Όμως η νέα ψηφιακή πραγματικότητα έχει φέρει την εικόνα σε περίοπτη θέση σχεδόν για όλους μας.

Αντίπαλος του Photoshop

Το πιο διαδεδομένο εμπορικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας είναι το πασίγνωστο Photoshop. Έχει καθιερωθεί σαν απαραίτητο εργαλείο όχι μόνο για φωτογράφους αλλά σε πολλά ακόμη επαγγέλματα, όπως και στην  ερασιτεχνική χρήση. Απέναντί του βρίσκεται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προγράμματα ανοιχτού κώδικα, το GIMP, που παρέχει δωρεάν και ελεύθερα τις υπηρεσίες του χωρίς να έχει ακόμη αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς προγραμμάτων.

Λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Το γεγονός ότι είναι ανοιχτού κώδικα, πέρα, του ότι δίδεται χωρίς κάποιο τίμημα, σημαίνει επιπλέον ότι δεν το εμπορεύεται κάποια εταιρία, η διαχείριση γίνεται από εθελοντές και ο κώδικάς του είναι προσβάσιμος από τους προγραμματιστές όλου του κόσμου. Παλιότερα τέτοια προγράμματα ήταν υπό αμφισβήτηση κυρίως λόγω της αστάθειάς τους. Πλέον με την πάροδο πολλών ετών εμπειρίας και δοκιμών, το GIMP είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που συμβαδίζει με την τεχνολογία και το λογισμικό των σύγχρονων υπολογιστών.

Οι δυνατότητες

Έχει πάρα πολλές δυνατότητες με μόνη αδυναμία ότι χρειάζεται σε πολλές από αυτές να δημιουργήσετε layers ή layermasks και να ξέρετε να χειρίζεστε τις αυτοματοποιημένες του εντολές. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να κόψετε και να αλλάξετε τις διαστάσεις εικόνων, να μοντάρετε εικόνες, να τις μετατρέψετε σε άλλου είδους αρχεία, να φτιάξετε εικόνες για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ρετουσάρετε και να συνθέσετε φωτογραφίες και να αναμείξετε και προσαρμόσετε χρώματα, σκιές και φωτεινότητα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες που θα σας βοηθήσουν ανέξοδα να τελειοποιήσετε το έργο σας ή να φανείτε χρήσιμοι στον εργοδότη σας.

Συνεχώς εξελισσόμενο

Κάθε λίγους μήνες βγαίνει νέα έκδοση με βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Είναι μια μικρή αλλά ζωντανή κοινότητα αυτή που έχει αναλάβει την παραγωγή και εξέλιξη του προγράμματος και αν ασχολείστε με την πληροφορική, καλό είναι να συμμετέχετε σε τέτοιες ομάδες αποκτώντας γνώση, πείρα και διεθνείς διασυνδέσεις.

Ένα απαραίτητο εργαλείο 

Το GIMP σάς λύνει τα χέρια σε πολλά θέματα και δημιουργεί ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Είναι ένα πολύτιμο εφόδιο κάθε μορφωμένου πολίτη που θέλει να έχει ένα πλήρες εργαλείο επεξεργασίας εικόνας. Μπορείτε να κάνετε πολλούς πειραματισμούς και να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και τις τεχνικές σας γνώσεις για να πετύχετε θεαματικά αποτελέσματα. Μην μπαίνετε κι εσείς στην ουρά των πελατών των ακριβών εμπορικών προγραμμάτων. Εμπιστευτείτε ένα προϊόν συλλογικής επιστημονικής έρευνας που θα σας αλλάξει την καθημερινότητα και θα ανεβάσει το κασέ σας ως επαγγελματιών 

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…