Γίγαντες στο φούρνο

Συντάκτης: Λορένα Μέμα

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας χρειάζεται να τρώμε φαγητά απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες. Τα όσπρια παρέχουν στο σώμα βιταμίνες, σίδηρο και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο είναι χαρακτηριστικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας με την κόκκινη σάλτσα του, τη φέτα, το ψωμί και μια σαλάτα να συνοδεύει. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα δεν είναι ποτέ αργά… Καλή σας όρεξη!

Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο

500 γρ. φασόλια γίγαντες

2 κρεμμύδια

1 ματσάκι μαϊντανό

2 σ. σκόρδο

1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

1 μέτρια ντομάτα

1 κ.γλ. ρίγανη

½ κ.γλ. κύμινο

3-4 σταγόνες λεμόνι

1 κ.γλ. ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύετε για 8 ώρες τα φασόλια σε κρύο νερό.
  • Στη συνέχεια τα βράζετε 25 λεπτά, τα ξεπλένετε και τα σουρώνετε.
  • Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε με ελαιόλαδο.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το λεμόνι.
  • Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 φλ. νερό. Βράζετε τη σάλτσα για 20’ περίπου.
  • Βάζετε τους γίγαντες σε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα.
  • Τοποθετείτε πάνω μερικές φέτες ντομάτας.
  • Αλατοπιπερώνετε.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180ο C.

Συντάκτης: Λορένα Μέμα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.