Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το βάψιμο των αυγών μαζί με δύο τρία ακόμα έθιμα, αποτελούν παραδοσιακό «θεσμό» για όλες τις ελληνικές οικογένειες. Κάθε φορά, διατυπώνονται πολλές θεωρίες για το χρώμα και το βάψιμο των αυγών το Πάσχα. Σας παρουσιάζουμε στοιχεία και πληροφορίες για το έθιμο των κόκκινων αυγών.

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;Θεωρίες

Μία από τις πιο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού όταν σταυρώθηκε. Ακόμα, λέγεται πως ήταν τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αυγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της. Σύμφωνα με μια εκδοχή της χριστιανικής παράδοσης, τα αυγά αυτά αφού τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του εσταυρωμένου στα πόδια Του, βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του.

Λέγεται επίσης πως η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αυγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Ο συγκεκριμένος είχε πει έντονη δυσπιστία πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ήταν «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Συμβολισμός

Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη την ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το αυγό συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία αλλά και την αναγέννηση του κόσμου και της φύσης. Το κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρά για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης και αποτροπή από κάθε κακό. Το τσούγκρισμα των αυγών και το σπάσιμό τους, παραπέμπει στον τρόπο που έσπασε και ο τάφος από τον οποίο βγήκε ο Χριστός.

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;Παράδοση

Σύμφωνα με μια παράδοση από την Καστοριά, όταν αναστήθηκε ο Χριστός το είπαν σε μια γυναίκα και αυτή δεν το πίστεψε και είπε. «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός. Και αυτά έγιναν κόκκινα». Επίσης, σε χωριά της βόρειας Ελλάδας, έχουμε παραδοσιακές αυγομαχίες. Στο Θρυλόριο του Ν. Ροδόπης και τα Λευκάδια Βέροιας, μετά από μάχες επί μαχών, ανακηρύσσεται το πιο γερό αυγό του χωριού. Το έθιμο αυτό συνδυάζεται και με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου.

Τα αυγά αποτελούν έθιμο και σε άλλες χώρες τις ημέρες του Πάσχα. Στη Νότια Κροατία, πάνω στο κόκκινο της βαφής, σχεδιάζεται ένας λευκός σταυρός, ενώ στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν σχέδια με λουλούδια. Στην Πολωνία είχαν την παράδοση να επιτρέπουν μόνο στις γυναίκες να διακοσμήσουν αυγά, ενώ απαγορευόταν η είσοδος των ανδρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί πίστευαν πως έφερναν κακοτυχία και ατυχήματα. Στη Γερμανία είναι δημοφιλέστατο το «κυνήγι του χαμένου αυγού», που είναι ένα παιχνίδι για το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, με τα παιδιά να ψάχνουν κρυμμένα αυγά στον κήπο. Στις ΗΠΑ ένα άλλο έθιμο που έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πριν είναι το κύλισμα των αυγών. Το έκαναν οι αγρότες και εκεί που σταματούσαν τα αυγά θεωρείτο γόνιμη γη. Στην Ουκρανία, τα ζωγραφισμένα αυγά αποτελούν όλο το χρόνο σουβενίρ για όσους επισκέπτονται τη χώρα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr