Γιατί τρώω τα νύχια μου;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον άνθρωπο από το οικείο μας περιβάλλον που τρώει τα νύχια του και σίγουρα όλοι έχουμε βρέθει κάποια στιγμή της ζωής μας στη φάση που βρίσκαμε παρηγοριά σε αυτή την ενοχλητική συνήθεια. Και όμως, όσο άκακη και να φαίνεται, στην πραγματικότητα κρύβει πολλούς κινδύνους, ειδικότερα στην περίπτωση που γίνεται (άθελά μας) αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ποιες είναι όμως οι αιτίες που μπορεί να μας οδηγήσουν στο «μασούλημα» των νυχιών μας; Ας ρίξουμε μια ματιά…

Οι αιτίες

Σε γενικές γραμμές, οι δύο βασικές της αιτίες είναι το άγχος και η ανία που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο άτομο. Πιστεύεται, όμως, ότι μπορεί να είναι και θέμα κληρονομικότητας—κάτι που ακόμα δεν έχει αποδειχθεί. Το σίγουρο είναι πως η συνήθεια βοηθά στη μείωση του άγχους προσωρινά, ενώ για τους ανθρώπους που νιώθουν ανία ή μοναξιά, αποτελεί μια (επίσης προσωρινή) λύση.

Ωστόσο, για ορισμένα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος, το να τρώνε τα νύχια τους μπορεί να είναι ένα σημάδι ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, συνεπώς πρέπει να παρατηρήσετε αν παρουσιάζονται και άλλες τυπικές «τελετουργικές» συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές της διαταραχής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή το να ελέγχουν πράγματα πολλές φορές χωρίς λόγο (για παράδειγμα, αν έκλεισαν την βρύση).

Στα παιδιά μικρής ηλικίας, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να μαρυρά κάποια άλλη διαταραχή  που εμφανίζεται σε αυτές τις περιόδους, της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να τρώει τα νύχια του είναι η εναντιωματική προκλητική διαταραχή, η διαταραχή άγχους αποχωρισμού ή ακόμα και το βρέξιμο του κρεβατιού.

Γιατί τρώω τα νύχια μου;

Οι επιπτώσεις

Το να τρώμε τα νύχια μας δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην υγεία, αλλά υπάρχουν κάποιες άσχημες επιπτώσεις. Τα δάχτυλα των χεριών μπορεί να είναι ευαίσθητα, με την περιοχή γύρω από τα νύχια να αιμορραγεί ή ακόμα και να μολύνεται. Ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια, κάνοντάς τα αδύναμα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους βιώνουν έπειτα αυξημένο στρες και ανασφάλεια λόγω της εμφάνισης των νυχιών τους, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο.

Αν υποφέρετε κι εσείς από αυτή την ενοχλητική συνήθεια, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που αξίζει να δοκιμάσετε ώστε να την… «ξεφορτωθείτε».

  • Βάψτε τα νύχια σας με ένα βερνίκι που να έχει άσχημη, πικρή γεύση.
  • Κόβετε τα νύχια σας τακτικά και κοντά, ώστε να μην μπορείτε να τα δαγκώσετε.
  • Χρησιμοποιήστε μεθόδους χαλάρωσης από το στρες, ώστε να το διαχειρίζεστε καλύτερα. Μερικοί από αυτούς τους τρόπους είναι οι ασκήσεις αναπνοής, η yoga ή μία μικρή ελαστική αντι-στρες μπάλα.
  • Φορέστε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και τραβήξτε το κάθε φορά που σας έρχεται να δαγκώσετε τα νύχια σας.

 Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να σταματήσετε, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να μπορέσει να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα πίσω από αυτή την συμπεριφορά, όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…