Γιατί το να κυνηγάτε την ευτυχία δε θα σας κάνει ευτυχισμένους

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Όλοι έχουμε καταναλώσει χρόνο σκεπτόμενοι τι θα μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, αυτό που θα πρέπει να πετύχουμε, αυτό που μας λείπει για να είμαστε πραγματικά χαρούμενοι. Τελικά μάλλον οι περισσότεροι από μας ασχολούμαστε πάρα πολύ με το να σκεφτόμαστε τι θα μας έκανε ευτυχισμένους, αντί να κάνουμε πράγματα που θα μας έκαναν ευτυχισμένους.

Αν αφιερώσουμε τόσο χρόνο στο να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή και  κάνουμε τις μέρες και τις νύχτες μας να είναι γεμάτες συγκινήσεις και όμορφα και δυνατά συναισθήματα, είναι σίγουρο πως θα δώσουμε μια άλλη οπτική στη ζωή μας. Όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως κάθε φορά που μια όμορφη εμπειρία τελειώσει, θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την επιστροφή στα παλιά δεδομένα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η διάθεσή μας καθορίζεται από γενικούς αλλά και πιο ειδικούς παράγοντες,, που μπορεί να την επηρεάσουν. Έτσι υπάρχουν μέρες που έχουμε θετική διάθεση, άλλες αρνητική και άλλες μια πιο ουδέτερη διάθεση. Αν το πάρουμε αριθμητικά τότε περίπου 120 μέρες τον χρόνο θα αισθανόμαστε θετικά, άλλες 120 αρνητικά και 120 μέρες θα αισθανόμαστε κάτι εντελώς ουδέτερο.

Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας να αισθανόμαστε θετικά, ούτε είναι απαραίτητο να είμαστε ικανοποιημένοι κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Γιατί αυτή η πίεση δημιουργεί μια ψυχολογική κατάσταση άσχημη και καταθλιπτική, μιας και ανεβάζει πολύ ψηλά τα στάνταρ μας και με το παραμικρό αισθανόμαστε να πέφτουμε ψυχολογικά.

Γιατί το να κυνηγάτε την ευτυχία δε θα σας κάνει ευτυχισμένους

Με λίγα λόγια, η ευτυχία είναι η συνειδητοποίηση και η αποδοχή της πραγματικότητας, όπως αυτή είναι τώρα, αυτή τη μικρή στιγμή. Αν μάθουμε να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα και να εκτιμούμε αυτά που ήδη έχουμε πετύχει, τότε θα απελευθερωθούμε πραγματικά. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε την ευτυχία.

Η ευτυχία βρίσκεται εδώ, είναι μέσα μας και περιμένει απλώς να την ανακαλύψουμε.

 • Κάθε μέρα μπορούμε να ζούμε με ένα κομμάτι μιας μικρής ευτυχίας.
 • Οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι μας είναι η ευτυχία μας.
 • Οι αναμνήσεις που φτιάχνουμε μαζί τους είναι η ευτυχία μας.
 • Καθετί που μοιραζόμαστε, καθετί που προσφέρουμε κι κάνουμε κάποιον άλλον άνθρωπο χαρούμενο είναι ευτυχία.
 • Ευτυχία είναι ναι μπορείς να θαυμάζεις τη φύση και το μεγαλείο της κι αυτό είναι κάτι που δε χρειάζεται να το κυνηγήσεις, γιατί είναι κάθε μέρα εκεί μπροστά σου.
 • Δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις την αγάπη, γιατί αν την έχεις θα την δώσεις και θα σου δοθεί πίσω.
 • Δεν είναι ευτυχία να κυνηγάς τα υλικά αγαθά.
 • Δεν είναι ευτυχία η επαγγελματική καταξίωση.
 • Ευτυχία είναι αυτό που καθένας από μας είναι.
 • Η διαφορετικότητα, η προσφορά και η συμμετοχή είναι ευτυχία.
 • Η φιλία και η οικογένεια είναι ευτυχία.

Τίποτα απ’ αυτά δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις, γιατί μπορείς να τα έχεις εφόσον το θελήσεις

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr