Γιατί το διάβασμα παραμυθιών στα μικρά παιδιά θα πρέπει να γίνεται καθημερινά;

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Στην εποχή που ζούμε, όπου η τεχνολογία είναι σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας, εμείς οι γονείς να μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνουμε την επόμενη γενιά όπου θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας, αλλά και πώς να μην σταματάνε να ονειρεύονται.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια καθημερινά; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα σας πείσουν ότι η ανάγνωση παραμυθιών είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού σας όπως η τροφή για τον οργανισμό τους.

Ωρίμανση των συναισθημάτων

Το παιδί αποκτά κάποιον ήρωα, κάποιον που θέλει να του μοιάσει, κάποιον με υπερφυσικές δυνάμεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο νιώθει σιγουριά για τον εαυτό του. Κάθε παραμύθι όμως έχει και έναν κακό. Έτσι μαθαίνει ότι τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο και προσωπική προσπάθεια. Όλα τα συναισθήματα που νιώθει ένα παιδί μπαίνουν σε μια τάξη και μπορεί να τα διαχειριστεί. Και ας μην ξεχνάμε ότι αναπτύσσεται και η φαντασία τους. Μετά από λίγο καιρό θα μπορούν να κάνουν λογικούς συνειρμούς και δικές τους ιστορίες.

Ευχάριστος και ποιοτικός χρόνος

 Εκτιμάται ότι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει ακούγοντας και διαβάζοντας παραμύθια είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμο και κοινωνικό. Επίσης είναι ένας πολύς όμορφος τρόπος να χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο με τον παιδί σας. Τα παιδιά αγαπάνε την ρουτίνα και αν το μαθαίνετε να είστε αγκαλιά και να διαβάζετε παραμύθια μετά από λίγο καιρό θα το ζητάει από μόνο του. Και αυτό συμβαίνει γιατί το παιδί νιώθει το επίκεντρο της προσοχής μας. Έτσι νιώθουν αγάπη και ασφάλεια.

Απόκτηση γνώσεων

Η ανάγνωση παραμυθιών έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού με πολύ όμορφο λεξιλόγιο και φυσικά μετά από λίγο θα βελτιωθεί και ο γραπτός λόγος. Τα παιδιά που έρχονται συστηματικά σε επαφή με το γραπτό λόγο, όταν πάνε στο σχολείο έχουν καλύτερες επιδόσεις τόσο στην ορθογραφία, όσο και στην ανάγνωση.

Γι’ αυτό λοιπόν μην το σκέφτεστε. Διαβάζετε στα παιδιά σας καθημερινά. Γιατί όπως είπε και ο Αινστάιν:

«Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια»

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…