Γιατί τα σχολικά μαθήματα πρέπει να ξεκινούν στις 10
Τελικά τι ώρα πρέπει να χτυπά το κουδούνι στο σχολείο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μαθητές κρίνεται σκόπιμο να ξεκινούν τη σχολική τους ημέρα γύρω στις 10 προκειμένου να καταπολεμηθεί η στέρηση ύπνου.
Ο Paul Kelley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης ότι οι νέοι χάνουν περίπου 10 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Για τον λόγο αυτόν ο καθηγητής έκανε έκκληση για αλλαγή του ωραρίου στα σχολεία, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια για να «βελτιωθεί η ζωή της νέας γενιάς». Οι μαθητές δημοτικού θα πρέπει να αρχίζουν το σχολείο στις 8.30 π.μ., οι 16χρονοι μαθητές θα πρέπει να αρχίζουν στις 10 το πρωί και οι φοιτητές στις 11 το πρωί.
Ο Kelley έχει συνεργαστεί με συναδέλφους νευροεπιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ για να πιέσει για μια ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του ύπνου των παιδιών. Οι συστάσεις προκύπτουν από μια βαθύτερη κατανόηση των κιρκαδικών ρυθμών, του εσωτερικού ρολογιού του σώματός μας, το οποίο καθορίζει τα βέλτιστα επίπεδα συγκέντρωσης, εγρήγορσης και ικανότητας για εργασία.
Αγνοώντας τους φυσικούς κιρκαδικούς ρυθμούς μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση, απογοήτευση, άγχος, αύξηση του σωματικού βάρους και υπερένταση, είπε, και θα μπορούσε να κάνει ένα άτομο νευρικό και πιο επιρρεπές στη χρήση αλκοόλ.
«Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την κοινωνία» δήλωσε ο Kelley. «Είμαστε γενικά μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από στέρηση ύπνου, αλλά η ηλικιακή ομάδα 14-24 ετών είναι η πιο στερημένη. Αυτό προκαλεί σοβαρές απειλές για την υγεία, τη διάθεση και την ψυχική υγεία.»
Οι επιδράσεις του προβλήματος όμως ξεπερνούν το απλό αίσθημα κόπωσης. Εάν ένα παιδί κοιμάται λιγότερο από έξι ώρες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες από 700 αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρονται τα γονίδιά του. Παρόμοιες αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν σε παιδιά που κοιμούνται 8 ώρες. Συχνά ασθένειες τόσο σοβαρές όπως η σχιζοφρένεια αναπτύσσονται σε μια ηλικία που υπάρχουν προβλήματα στέρησης ύπνου.
Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία τα παιδιά έχουν κινητά τηλέφωνα ή tablet από την ηλικία των 10 ή 11. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν φως που μιμείται το φως από τον ήλιο και εξαπατούν ουσιαστικά το μυαλό στη σκέψη ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί επηρεάζοντας τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας.
Υπάρχει η άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ξεκινούν στις 8:30 και είναι εν μέρει πολιτιστική, ενώ λέγεται ότι αποτελεί αρετή να ξυπνά κανείς τόσο πρωί. Η κοινή πεποίθηση είναι ότι οι έφηβοι είναι κουρασμένοι, οξύθυμοι και μη συνεργάσιμοι επειδή επιλέγουν να μείνουν μέχρι πολύ αργά ή είναι δύσκολο να ξυπνήσουν το πρωί, επειδή είναι τεμπέληδες. Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους τείνουν να πιστεύουν ότι οι έφηβοι μαθαίνουν καλύτερα το πρωί και αν απλά κοιμόταν νωρίτερα, θα βελτιώνονταν η συγκέντρωσή τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι ενήλικες πρέπει να εκπαιδευτούν εκ νέου μέσα από την πραγματικότητα της εποχής μας και των βιολογικών ρυθμών μας.