Γιατί τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Γιατί τα συμπτώματα του άσθματος επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μειώνονται. Σε μερικές γυναίκες, αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. Η σχέση μεταξύ των ορμονών και του άσθματος είναι πολύπλοκη, ποικίλει μεταξύ των ατόμων και δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Άλλες συνθήκες εκτός από τον έμμηνο κύκλο των γυναικών που προκαλούν αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και μπορεί να επιδεινωθούν ή να βελτιώσουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι τα ακόλουθα:

Ακανόνιστες περίοδοι. Τα συμπτώματα του άσθματος στις γυναίκες με ανώμαλες περιόδους μπορεί να χειροτερεύουν.

Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και να επιφέρει μια σοβαρή κρίση άσθματος. Για μερικές γυναίκες, ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσουν πραγματικά τα συμπτώματα.

Εμμηνόπαυση. Η πτώση των επιπέδων των ορμονών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα ή να προκαλέσουν την ανάπτυξη άσθματος.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η ορμονική υποκατάσταση με οιστρογόνα ή προγεστερόνη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος σε ορισμένες γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση. Όμως, τα αποτελέσματα μελετών είναι αντικρουόμενα, και η ορμονική υποκατάσταση φαίνεται να επιδεινώνει το άσθμα σε ορισμένες γυναίκες.

Εάν λοιπόν τα συμπτώματα του άσθματος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας επιδεινώνονται, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αυξήσετε τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής ή να λάβετε ένα διαφορετικό φάρμακο πριν από την έναρξη της περιόδου σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…