Γιατί συμπαθούμε περισσότερο τους ανθρώπους που μας μοιάζουν;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από προσπάθεια και διαρκή αλληλεπίδραση ώστε να ευδοκιμήσουν και να αντέξουν μέσα στο χρόνο. Και είναι ένα αποδεκτό γεγονός πως ο κάθε άνθρωπος είναι μία διαφορετική οντότητα με διαφορετική αντίληψη και προσωπικότητα. Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε και απαραίτητο να ταιριάζουμε όλοι με όλους. Γιατί όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αισθανόμαστε την ανάγκη να συναναστρεφόμαστε με τους ανθρώπους που θεωρούμε πως ταιριάζουμε;

Γιατί συμπαθούμε αυτούς που μας μοιάζουν;

Οι άνθρωποι έχουμε έμφυτη την ανάγκη να συναναστρεφόμαστε με τους άλλους ανθρώπους, επιδιώκουμε τη σύναψη σχέσεων μαζί τους. Πολλές φορές η ανάγκη μας να χτίσουμε καλές σχέσεις, μας ωθεί στο να συμπαθούμε ή να θέλουμε κοντά μας τους ανθρώπους με τους οποίους να αισθανόμαστε πως ταιριάζουμε.

Πολλοί λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν αυτή τη συμπεριφορά. Ας τους εξετάσουμε έναν- έναν:

  • Αισθανόμαστε, υποσυνείδητα, πως ένας άνθρωπος που ταιριάζει με εμάς τόσο στην ιδιοσυγκρασία και στο χαρακτήρα, όσο και στις προτιμήσεις, θα μας καταλαβαίνει και θα μπορεί να έρθει στη θέση μας ευκολότερα.
  • Ένας άνθρωπος που ταιριάζει με εμάς, πολλές φορές διευκολύνει την επικοινωνία και κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία για τη σύναψη μίας σχέσης. Αισθανόμαστε πολλές φορές πως με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από εμάς, θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε πολύ μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε μία δίοδο επικοινωνίας. Αν όμως μοιραζόμαστε ίδια ενδιαφέροντα ή απόψεις με κάποιον, θα τον προσεγγίζουμε πιο εύκολα.

Γιατί συμπαθούμε περισσότερο τους ανθρώπους που μας μοιάζουν;

  • Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πως αν εντάξουν στη ζωή τους ανθρώπους με τους οποίους μοιάζουν αρκετά, δε θα έχουν τη διαρκή αγωνία μήπως έρθουν σε σύγκρουση ή μήπως διαφωνούν έντονα με τον άλλο. Αισθάνονται περισσότερη εμπιστοσύνη όταν έχουν δίπλα τους ανθρώπους με τους οποίους συμφωνούν σε βασικά θέματα, διότι μπορούν  να τους καταλάβουν πιο εύκολα.

Όμως, όλα τα παραπάνω, και πάλι δε μας διαβεβαιώνουν πως οι σχέσεις μας θα είναι ισορροπημένες και υγιείς. Ας μη βιαζόμαστε να πέφτουμε στο συχνό σφάλμα αντίληψης της ομοιότητας. Πολλές φορές η ζύμωση με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, είναι ικανή να μας ανοίξει την αντίληψη και να μας βοηθήσει να δούμε πολλά πράγματα από διαφορετική θέαση και πλευρά. Όλοι μας μέσα από τις σχέσεις μας βελτιωνόμαστε και οξύνουμε την κρίση μας βλέποντας διαφορετικά πολλά γεγονότα και καταστάσεις της ζωής.

Ας είμαστε προσεκτικοί στους ανθρώπους που επιλέγουμε στο ταξίδι της ζωής μας και ας μην αμφιβάλλουμε να προσεγγίζουμε ακόμα και κάποιους με τους οποίους μπορεί αρχικά να φαινόμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…